Månedens ballet:

SVANESØEN

★★★★★★

Mariinsky balletten fra Skt. Petersborg gæster Det Kongelige Teaters med bl.a. en pragtudgave af SVANESØEN. Forventningerne var høje, for kompagniet har en fornem ballettradition bag sig og regnes stadig blandt verdens førende. En klassisk udgave af SVANESØEN giver i al fald mening, når samtlige dansere bevæger sig med en udsøgt graciøsitet samtidig med at de ikke træder et trin forkert. Instruktøren Konstantin Sergeyev såvel som koreograferne Lev Ivanov og Marius Petipa synes at have fuldkommen kontrol over korpset og det fås simpelthen ikke bedre.

Visuelt bliver vi også forkælet via nogle helt vidunderlige kostumer indenfor et farveregister, der både matcher scenografi og lys. Fra det lyslilla og blå til det røde og sorte.

Tjajkovskijs tilsyneladende udødelige toner rummer både smerte og lidenskab, hvilket bør være en fjer i hatten til såvel dirigenten Alexey Repnikov som Det Kongelige Kapels veloplagte orkester.

Efter tre timer forlader med teateret med en næsten euforisk lykkefølelse, fordi man har været vidne til det sublime. Mariinsky ballettens udgave af SVANESØEN er simpelthen den største og mest helstøbte ballet denne anmelder har set.