FORTIDEN

★★★★★☆

Bérenice Bejo modtog en Oscar-nominering samt en fransk César for gennembrudsfilmen ”The Artist” og hendes seneste film FORTIDEN indbragte Bejo prisen for bedste skuespillerinde i Cannes, hvor man valgte af lade hendes nærmeste konkurrenter få del i guldpalmen.

Bejo er da også glimrende som den fraskilte kvinde, der kæmper en stadig mere desperat kamp for at få sit liv til at fungere. Hendes iranske ex-mand kommer på besøg for at underskrive skilsmisse-papirerne, men som samtidig havner i en heksekeddel af løgne og misforståelser. Den nye mand (Tahar Rahim fra den franske fængselsfilm ”Profeten”) har nemlig stadig en hustru, der ligger i koma efter et mystisk selvmordsforsøg og en rebelsk lille søn
.
FORTIDEN hvirvler os på begavet vis ind i en historie, der bliver ved med at udvikle sig i nye retninger. Fortiden lader sig ikke altid glemme umiddelbart, men omvendt bør den heller ikke styre nutiden. Asghar Farhadi , der også stod bag Irans første Oscar-vinder ”Nadir og Simin – en separation”, har instrueret sine skuespillere, så vi forstår samtlige karakterer. Han har også æren af filmens indsigtsfulde og komplekse manuskript, et af årets bedste. FORTIDEN er med andre ord en film, som man under ingen omstændigheder må gå glip af.