12 YEARS A SLAVE

★★★★★☆

Oscar-favoritten 12 YEARS A SLAVE er et imponerende filmværk baseret på en virkelig beretning. Den handler om Solomon, en fri afro-amerikaner, der bortføres til de amerikanske sydstater, hvor han sælges som slave. 12 år af sit liv må han kæmpe for at overleve, mens han prøver at få sit liv tilbage.

Instruktøren Steve McQueen får os til at opleve slaveriet med nye øjne, og 12 YEARS A SLAVE fremstår som en fornem produktion af teknisk høj standard på alle fronter.

Den engelske skuespiller Chiwetel Ejiofor, der har spillet Peer Gynt på Royal National Theatre og som danske biografgængere måske husker for Stephen Frears undervurderede “Dirty Pretty Things”, gør det glimrende som den hårdt prøvede Solomon.

Michael Fassbender viser en ny og farlig side af sit talent som en gemen slavepisker og Lupita Nyong’o er en rigtig
hjerteknuser som en stakkels slavepige, han uheldigvis kaster sin kærlighed på. Benedict Cumberbatch og filmens medproducent

Brad Pitt sørger for, at ikke alle hvide i filmen fremstår som dumme svin, og hvis 12 YEARS A SLAVE har en lille svaghed, så må det være, at den på manuskriptplan forenkler karaktertegningerne en smule. Heldigvis råder skuespillerne bod på det, og en enkel scene med den vidunderlige veteran Alfre Woodard (Passion Fish) giver mere perspektiv i den afro-amerikanske kvindes stilling i datidens USA end alverdens lidelseshistorier.

Hans Zimmers diskret meddigtende musik, autentiske kostumer og en ofte poetisk billedside bidrager også til at gøre 12 YEARS A SLAVE til en af filmsæsonens største amerikanske film. Det ville derfor være ganske passende, hvis Steve McQueen som den første farvede instruktør hjemtager en Oscar som branchens bedste.