RITE OF SPRING – EXTENDED

★★★★★☆

Sidste år vandt Granhøj Dans en Reumert for deres anmelderroste Mahler-forestilling. Det kunne de meget vel også gøre i år, for RITE OF SPRING – EXTENDED – er imponerende dristig i sit udtryk, og uhyre opfindsom i såvel koreografi som udførelse. De syv dansere er heldigvis de samme, og fungerer sublimt i forhold til hinanden. Her er fortrolighed som man sjældent finder i stort ensemble, og samtidig en uforfængelighed og et mod, som man kun kan beundre.

“Le Sacre Du Printemps” forargede en hel verden for 100 år siden, og med den ny-konservatisme, der synes på fremmarch i Østeuropa – ikke mindst i forhold til homoseksualitet -, kunne man sagtens forestille sig voldsomme reaktioner på denne befriende frigjorte fortolkning i den del af verden selv idag. Ikke fordi den originale “La Sacre du Printemps” handlede om homoseksualitet, men den nye version omhandler en række mandehørmende overgangsritualer, som unge fyre til alle tider har måtte gennemleve for at kunne kalde sig mænd.

Palle Granhøjs koreografi blander på nærmest genial vis diverse urmenneskers stamme-traditioner med vor tids optagelsesprøver i diverse mandeklubber/bander. Vi får en næsten fysisk fornemmelse for de anstrengelser og ydmygelser et ung menneske må gennemgå for at blive en del af fællesskabet. Den megen nøgenhed bliver aldrig lummer ligesom brutaliteten og blodsprøjtene virker relevante.

Aron Darabont gør den fænomenalt godt som den hårdt prøvede yngling, men samtlige dansere fortjener at blive nævnt: Mikolaj Karczewkski, Thomas Danielis, László Fülöp, Thomas Ciesielski, Aurelisz Rys og Bill Eldridge. Wow!