Månedens udflugtsmål:

VENDSYSSEL TEATER:

ARSENIK OG GAMLE KNIPLINGER

★★★★★☆

Vendsyssel Teater kan på forhånd synes langt væk, når man kommer fra København, men så er der altså heller ikke længe. Fem timer i tog og så er man fremme i Hjørring, der viser sig at være en imødekommende by i rivende udvikling – ikke mindst på teaterområdet. Et nyt ambitiøst bygningsprojekt har sikret, at Hjørring får provinsens første nybyggede teater i ca. 100 år med forventet åbning i sæsonen 2016/2017. En bedrift som teatrets ledelse godt kan tillade sig at være stolte af.

For historien om Vendsyssel Teater er en succeshistorie. Den nuværende bygning i Dronningensgade har dannet rammen om mange tilløbsstykker gennem årene bl.a. "Parasitterne" med den Reumert-nominerede Hans Holtegaard. I det tilstødende lokale kan man tilmed nyde en skøn buffet med forestillingsrelateret menu bl.a. en yderst delikat "Arsenikgryde". Hvis man da ikke inden har proppet sig med lækkerier i restauranten på Det Bette Hotel, en hyggelig overnatningsmulighed i gåafstand fra Vendsyssel Teater.

Joseph Kesselrings klassiske gyserkomedie "Arsenik og gamle kniplinger" tager sig nydelig ud på Vendsyssel Teater i Gitte Baastrups elegante scenografi, perfekt afstemt i sort-hvide nuancer, der leder tanken hen på gamle Hollywood-film. Peter Schrøder har iscenesat med betydelig sans for stykkets sorte humor samt lidt af den galskab, der også kendetegner Schrøder som skuespiller.

Martin Hestbæk synes at have afluret en del triks fra Cary Grant, der spillede hovedrollen som den forfjamskede teaterkritiker Mortimer Brewster i filmversionen fra 1944. Ikke mindst Hestbæks dynamiske kropssprog afspejler præcist det vanvid, han og vi er vidne til. Det ligefrem vrimler med lig, men kan det virkelig passe, at to gemytlige gamle tanter er seriemordere?

Susanne Heinrich og Helle Merete Sørensen fremstår ganske uimodståelige som tanterne Abby og Martha. Sjældent har Susanne Heinrichs store komiske talent fundet så fuldendt en udfoldelse og hun sekunderes elegant af sprøde og spændstige Helle Merete Sørensen. Selvom ARSENIK OG GAMLE KNIPLINGER hører blandt de en gamle travere i de danske teaterforeninger, så har man egentlig aldrig set tanterne spillet så indtagende før.

Læg dertil veloplagte birollerindsatser af bl.a. Henrik Larsen, Lars Topp Thomsen, Morten Fussinger og Robin Haslund Buch, og successen er atter en realitet. Selv en hård anmelder som Mortimer Brewster ville have overgivet sig.