LUX-PRISEN 2016

THE LESSON ★★★★★☆

MEDITERRANEA ★★★★★☆

MUSTANG ★★★★★☆

Fælles for de tre finalister til Europaparlamentets Lux-pris er, at de foregår i nutiden og behandler aktuelle politiske emner.

Den franskproducerede MUSTANG beskriver fem tyrkiske pigers dagligdag med indespærring, overgreb og udsigt til tvangsægteskaber. Den til dels italienske MEDITERRANEA tegner et portræt af en afrikansk flygtning, der havner i en italiensk appelsinplantage og den græske THE LESSON fortæller om en bulgarske lærerinde, hvis personlige moral får et knæk, da krisen pludselig begynder at krasse.

Ligesom sidste år, hvor Oscar-vinderen IDA modtog prisen, tilfaldt årets LUX-pris også i år, den film, der i grunden havde mindst behov for den. Ingen tvivl om, at THE LESSON på grund sin uforsonlige men konsekvent gennemførte minimalisme, havde mest behov for at vinde, og samtidig ville man ha støttet to af Europas mest trængte filmlande, Grækenland og Bulgarien.

Men der skal dog ikke herske tvivl om, at alle tre værker er fem-stjernede filmperle, man ikke bør snyde sig selv for. Desværre står THE LESSON ikke til at blive distribueret i Danmark, så der er god grund til at benytte chancen for at se den i Cinemateket.