DE STUERENE

★★★☆☆☆

Socialdemokraterne har det ikke nemt i Kolding. End ikke på Mungo Park Kolding bliver de skånet. Så hvis man forventer en hudfletning af Danske Folkepartis virke, når man går ind og ser forestillingen DE STUERENE, bliver man formodenlig skuffet.

Hvad man i stedet får, er verden ifølge Dansk Folkeparti og et opgør med den (pladder-)humanisme, som dramatikeren Line Mørkeby og hendes kompaner især stiller socialdemokraterne til ansvar for.

Ifølge Mørkeby og co. har denne "humanisme" skabt grobund for Dansk Folkepartis fremmarch, der kulminerer med ophøjelsen af Pia Kjærsgaard til folketingets formand. Så blev hun i det mindste officiel stueren – efter en studehandel, der kostede Dansk Folkeparti regeringsmagten.

Forestillingens fortæller Poul Nyrup, hvis diktion Frank Thiel fanger i glimt, bliver på det nærmeste korsfæstet på eget partibogstav, en af vokalerne i det gigantiske DANMARK, som udgør fundamentet i scenografien.

Thiel og de øvrige fire skuespiller indikerer snarere hvem de spiller fremfor at spille dem og gør det på så ujævn vis, at forestillingen stritter i for mange retninger, trods instruktøren Kasper Sejersens forsøg på stilisering. Her kunne Mungo Park Kolding lærer en del af Mungo Park i Allerød, hvor ensemblet i en årrække har udgjort en homogen helhed.

Trods radikale kvalitetsforskelle sidestilles DRs serier som "Borgen" og "1864" som målrettede angreb på Dansk Folkeparti, men Bornedals monumentale selvovervurdering udstilles til nådesløs latter. Vi får også Grand Prix-sang som opkvikkende indslag og ikke videre elegant satire. Men på den anden side har elegance vist heller aldrig være Dansk Folkepartis force?

Der skydes med skarpt mod tidligere fremskridtsfolk og enkelte af de mest skingre medlemmer af Dansk Folkeparti, mens Pia Kjærsgaard (en energisk men ikke specielt vellignende Maja Juhlin) selv slipper for nogen nævneværdig kritik. Ja, faktisk aner man en vis beundring for, hvad hun har udrettet.

Pia Kjærsgaard har tilmed forfattet forestillingens prolog, der serveres i foyeren (forud for uddelingen af frikadeller!), og som kommer uhyggelig tæt på politisk propaganda. Det kan man mene er originalt, men man kan også lade være. I al fald kan man ikke beskylde Mungo Park Kolding for at være DE STUERENE.