USTYRLIG

★★★★☆☆

Instruktøren Malou Reymann fik sit gennembrud i 2020 med den bemærkelsesværdige spillefilm "En helt almindelig familie", hvor Mikkel Boe Følsgaard spillede en transkønnet familiefar. Nu er Malou Reymann på banen igen via USTYRLIG, endnu et stærkt menneskeligt drama med rod i virkeligheden.

Vi følger den utilpassede Maren, der sendes til kvindeanstalten Sprogø, og som derved kom i risikozonen for tvangssterilisering i lighed med en lang række andre kvinder.

Emilie Kroyer Koppel får et flot gennembrud i sin allerførste filmhovedrolle som den rebelske Maren, der bliver dømt delvis åndsvag, fordi hun nægter at gøre, hvad der bliver sagt. Men også flere af de andre unge piger på hjemmet spilles fortræffeligt.

Jessica Dinnage, der som den første vandt en Robert for speak (kriminalfilmen "Den Skyldige"), gør et betydeligt indtryk som den stoute Sørrine, den mest pligtopfyldende af kvinderne, så længe tilliden til systemet er til stede. Også Josephine Grau som Karla, Aya Grann som Helga og Selma Kjær Kuscu som Gerda formår at gøre sig positivt bemærket.

Danica Curcic og Lene Maria Christensen forsvarer smukt de mere priviligerede kvinders udfordringer, og Nanna Schaumburg-Müller finder rørende udtryk for Marens mor apati overfor datterens vildskab. Sidst men ikke mindst behøver Marie Louise Coninck kun nogle få scener til at formidle den hjertevarme, der redder menneskeliv og den skuespillerpræstation, som gør en forskel.

Manderollerne er der desværre ikke meget ved, og selvom det er velgørende, at kvinderne får så meget plads – også i denne danske film, så ville det have klædt filmen, hvis manderollerne havde været mindre klichéfyldte.

Men ellers fremstår USTYRLIG som en vellykket film, der også rent teknisk fungerer upåklageligt – og som tilmed fortæller en relevant historie.