BERGMANS Ø

★★★☆☆☆

Mia Hansen-Løve, der selv har nordiske rødder, elsker Ingmar Bergman. Hendes seneste film BERGMANS Ø er da også en slet skjult hilsen til den store mester og udspiller sig på den ø, hvor Ingmar Bergman boede og indspillede flere af sine værker.

Her søger filmskaberne Tony og Christ (spillet af Tim Roth og Vicky Krieps) at hente inspiration til deres næste værker, og i takt med at de fordyber sig i deres arbejde, opløses grænserne mellem illusion og virkelighed.

Mia Hansen-Løve indbyder selv til sammenligning med Bergman, men hendes hovedrolle-skuespillere kan i denne sammenhæng slet ikke måle sig med Bergman-legender som Bibi Andersson, Max von Sydow, Harriet Andersson, Erland Josephson og den nyligt Oscar-belønnede Liv Ullmann.

Hvor ambitiøs Mia Hansen-Løve end er, så når hun ikke Ingmar Bergman til sokkeholderne hverken som manuskriptforfatter eller instruktør. Vi sidder tilbage med følelsen af, at mandens største kærlighed altid vil være hans karriere og at kvindens altid vil være hendes barn.

Mere interessant er anslaget og spillet i filmens fiktion – filmen i filmen – hvor Mia Wasikowska og Anders Danielsen Lie agerer de unge elskende. Denne fortælling foldes dog aldrig rigtig ud, og Mia Hansen-Løves forsøg på at lade fiktion og virkelighed nå sammen i en fuldkommen symbiose er bare ikke tilfredsstillende.

Så man nyder faktisk mest rundturen på øen og besøg i de Bergmanske gemakker, men det er selvsagt ikke nok til at gøre BERGMANS Ø til en god film. Som turistbrochure har den derimod oplagte kvaliteter.