AVATAR 2:

THE WAY OF WATER

★★★★★☆

James Cameron er tilbage med anden del af sin AVATAR-saga, og selvom der er gået længere tid end normalt mellem første og andel del, giver det faktisk god mening.

Jake Sully og Ney’tiri har brugt de mellemliggende år på at stifte familie og hele fire unger er det foreløbig blevet til. Men en dag indhenter fortiden Jack, og han og familien må flygte til en fjern egn og i bogstaveligste forstand gå under jorden. En ny tilværelse venter, hvilket langt fra alle er begejstret for, men under havets overflade gennem der sig utrolige oplevelser og nye venskaber.

De mange millioner dollars, som filmen har kostet, kan heldigvis ses på det store lærred. Oscar-nomineringer i en lang række tekniske kategorier blandt andet filmfotografering, lyd, filmdekorationer og visuelle effekter synes givet, og med 10 bedste film kandidater burde en bedste filmnominering også være indenfor rækkevide. Den rehabiliterede Golden Globe-organisation har i al fald netop nominerede filmen og Cameron som henholdsvis bedste film og bedste instruktør.

Manuskriptet har familieværdier i centrum og historien forekommer da opså mindre voldelig end diverse Marvel-film. Det eventyrlige og fabelagtige præger filmen – især efter at vi er kommet til den nye verden, og selvom Cameron godt kunne have strammet filmen op en halv times tid, så når vi alligevel ikke at kede os voldsomt.

Den billedmæssige overdådighed og en generel fantasifuld tilgang til stoffet gør, at vi vælger at blive hængende i over tre timer. Det ydes professionelt skuespillerarbejde på lydsporet, og en spritny generation af ungt talent er repræsenteret ved Jack Champion alias Miles "Spider" Socorro.

Naturen gør til sidst oprør, og deri er der nok et slet skjult klimapolitisk budskab. Men denne type naivitet klæder faktisk et eventyr af denne type.

Simon Franglens berusende musik bidrager til en helhedsoplevelser, der formodentlig kun kommer til sin ret på det store lærred. Helt samme salgstal som til sensationelle premiere skal man næppe forvente denne gang, men gem endelig brillerne til 3’eren.