JEG ELSKER OGSÅ DIG

★★★★☆☆

Claire Denis fik sit gennembrud i 1988 med den delikat provokende "Chokolade", der fokuserede på kønsroller og andre sociale forskelle i kolonitidens Afrika. Siden fulgte en lang række interessante film bl.a. "J’ai pas sommeil", "Nénette et Boni" og "White Material", inden hun kronede karrieren på filmfestivalen i Berlin med en sølvbjørn for hendes iscenesættelse af JEG ELSKER OGSÅ DIG.

Den franske titel "Avec amour et acharnement" (Med kærlighed og nådesløshed) fanger stærkt ydrepunkterne i et kærlighedsforhold, men det danske titel forekommer mindst ligeså god, fordi sætningen JEG ELSKER OGSÅ DIG kan opfattes som en livsbekræftende kærlighedserklæring, men som også kan forstås som "Jeg elsker også andre end dig."

For det er netop, hvad Claire Denis’ film handler om: En velstående kvinde, der både har et fast forhold til en arbejdsløs mand, der har siddet i fængsel, men som også pirres af gensynet med sin tidlige kæreste, der nu vil lave firma med hendes nuværende mand.
Manuskriptet har Claire Denis skrevet sammen med Christine Angot, forfatter til filmens litterære forlæg, romanen "Un tournant de la vie").

Normalt i disse trekantsdramaer ligger al forståelse hos kvinden, men Claire Denis har i sin sanselige instruktion også blik for den egoisme, som kvinden lægger for dagen, fordi hun gerne vil have begge mænd, uanset hvem hun sårer.

Juliette Binoche er ret vidunderlig som den begavede forførende kvinde, der hele tiden finder på undskyldninger for sine handlinger, da hun er ude af stand til at tage konsekvenserne af sine handlinger.

Vincent Lindon er hendes indestængte mand, der kæmper med at udtrykke de følelser, der ikke desto mindre er der. Grégoire Colin er den afklarede ex, der er parat til at genoptage forholdet, hvis hun er villig til at give sig hen til det.

Nævnes bør også den 83-årige Bulle Ogier, der fik sit internationale gennembrud i Luis Bunuels mesterværk "Borgerskabets diskrete charme". Her – over et halvt århundrede senere – formår hun stadig at gøre indtryk som bedstemoderen til den teenagedreng, som hun fik ansvaret for, da hans far skulle i fængsel.

Stuart Staples og Tindersticks står for den nænsomme musik, og Eric Gautiers kameraarbejde er i særklasse, og fanger undvigelserne og løgnene i de nøgne ansigter.

JEG ELSKER OGSÅ DIG er et smukt og velfortjent comeback for Claire Denis, ja faktisk en af hendes bedste film.