EN LILLE SMULE UBEHAG

★★★★☆☆

Amerikaneren Jeff Metcalf har skrevet et overraskende morsomt men også stilfærdigt gribende stykke om prostatakræft. En monolog, der i 2019 fik sin succesfulde internationale debut på Svalegangen i Århus, og som nu gæstespiller på Folketeatrets Hippodrom-scene.

Holger Østergaard leverer en af karrierens fineste præstationer, der bl.a. udmærker sig ved aldrig at forfalde til sentimentalitet.

Østergaard formår også at gøre Metcalfs bramfrie humor til sin egen f.eks. da han, efter at have lagt numse til den første prostatabefamling, spørger lægen: "Synes du at jeg er billig?" Lægen lærer også at svare igen, og så da patienten forhører sig, om han kan ha’ sex efter operationen, falder svaret prompte: "I al fald ikke med mig".

Men alvoren er alligevel altid til stede, og iscenesætter Per Smedegaard fortjener ros for sin fine balance mellem grin og gråd.

Holger Østergaard tager os med gennem hele mandens følelsesregister i processen – fra at han får at vide, at han har kræft, til at han bliver erklæret rask. Han fortier sygdommen både for konen og datteren, indtil skrækindjagende internetartikler truer med at knække ham.

Men heldigvis mister han aldrig håbet, selvom det er lige ved, da det viser sig, at al kræften ikke er kommet ud. En kameraundersøgelse bliver nødvendig, og da han beder om lidt beroligende musik i forbindelse med undersøgelsen, spiller hospitalet gudhjælpemig den overkække Keld og Hilda-sang "Verden er fuld af mirakler"!

EN LILLE SMULE UBEHAG bliver dog i teatersammenhæng en både oplysende og opløftende oplevelse for alle, der har pårørende, der kæmper med kræft. For ordet kræft er heldigvis ikke længere den definitive dødsdom, som det var engang. Det er EN LILLE SMULE UBEHAG en tiltrængt påmindelse om.

(Michael Søby)