NØDDEKNÆKKEREN OG MUSEDRONNINGEN

★★★★☆☆

Camilla Hübbe er ikke blot leder af Det Lille Teater og Marionetteatret, hun har skam også skrevet en spritny udgave af den gamle julefortælling om "Nøddeknækkeren". Det er der kommet en charmerende, nissefri og i det hele taget forfriskende moderne juleforestilling ud af.

Christian Balvig har skabt musikken, der tydeligvis låner fra Tjajkovskijs velkendte balletmusik, men gør det med humor – og med et uimodståeligt museorkester i ryggen.

Det er faktisk museorkestret, der sætter gang i handlingen, idet pigen Marie leger med dem på stuegulvet. Lige der hvor mor havde tænkt sig, at juletræet skulle tro. Mor er praktisk anlagt, men ejer ikke megen fantasi, og tror ikke rigtig på, at da Marie siger, at hun har mødt en musedronning.

Men det gør den herligt aparte onkel Drosselmeier, der måske har lidt for meget fantasi, og desuden en vis fysisk lighed med sin lillle juleaften-gave til Marie: En magisk nøddeknækker, der kan knækker nødde med munden.

tror mest på det, hun selv kan se – som f.eks. tre mus, som det lykkedes hende at fange, og sætte udenfor. Musedronningen, som er lidt af en teaterdiva, forlanger, at Marie skaffer hende museungerne tilbage, og kidnapper sågar Maries dukke, for at tvinge hende til at gøre det.

Hvordan skal det gå – og bliver den overhovedet en god jul? Det gør det i hvert fald, hvis man besøger Det Lille Teater.

Eilev Skinnarmos trylle-scenografi byder nemlig hele tiden på små overraskelser. Mia Lipschitzs iscenesættelse får alle de tre medvirkende skuespiller til at sprudle.

Mathilde Lundberg er en ganske nuttet Marie, og både Rikke Bilde og Michael Lundbye Slebsager fungerer fremragende både i det realistiske univers som mor og onkel, og i illusionen som henholdsvis teatralsk musedronning og kuldskær nøddeknækker.

NØDDEKNÆKKEREN OG MUSEDRONNINGEN fortjener at blive et hit hos de 4-10-årige, og heldigvis kan også ældre årgange godt grine med.

(Michael Søby)