BEAUTIFUL BEINGS

★★★★★☆

Den islandske instruktør Guðmundur Arnar Guðmundsson skabte i 2017 den bevægende delvis danske ungdomsfilm "Heartstone", der fortjent blev hyldet som en af årets allerbedste nordiske film.

Hans nye film BEAUTIFUL BEINGS har allerede vakt opsigt i det store udland og er bl.a. blevet belønnet med den international kritikerpris Fipresci. Filmen giver et grumt men også sart og sanseligt portræt af en gruppe drenge, der forsøger at finde værdier sammen, da deres opvækst ofte har været præget af svigt og det der er værre.

Guðmundur Arnar Guðmundsson har en helt særlig sans for at skildre unge mennesker, og selvom de færreste af dem er engle, så kommer vi alligevel til at holde af disse BEAUTIFUL BEINGS, selvom få andre gør.

Birgir Dagur Bjarkason yder en fin og følsom indsats som teenageren Addi, der forsømmes af sine forældre og som af ren kedsomhed udfordrer sine egne og vennernes grænser med alvorlige konsekvenser.

Han fatter sympati for Balli (rørende fremstillet af Áskell Einar Pálmason), et af gruppens voldsofre, og får ham imod alle odds med i gruppen. De store drenge vil gerne have dem med til at begå andre former for kriminalitet, men den lille gruppe har nok at se til, især efter at Siggis voldelige steder er kommet tilbage fra fængslet.

BEAUTIFUL BEINGS er en ganske rystende skildring af livsvilkårerne for unge mennesker i Reykjavik anno 2022. Guðmundur Arnar Guðmundsson forbliver loyal overfor de unge, men er heller ikke bleg for at skildre deres fejl.

Men filmen bliver aldrig en samling af banale skæbnefortællinger, men fungerer samlet som en social anklage – fortalt i et dynamisk levende billedsprog, der fanger og fænger. Er det virkelig de livsvilkår, vi har lyst til at byde den næste generation?