BOLERO:

EXTENDED

★★★★★★

Palle Granhøjs BOLERO: EXTENDED havde urpremiere den 7. maj i 2019 ved den internationale cello-festival i Litauen. Siden har den glædet mange mennesker bl.a. på en Granhøj-festival på Møn, men spørgsmålet er, om den nogensinde har været mere vital og levende end denne eftermiddag på Valbys Teater V?

BOLERO: EXTENDED starter med, at fire cellister med ryggen mod publikum slår rytmen fra Ravels "Bolero" an på deres instrumenter. Vi bliver nu vidne til en række dramatiske danse-møder, der hver for sig viser alsidigheden i den moderne dans. De handler på forskelligvis om individualister, der må øse af deres lidenskab og finde deres egne udtryk, men som alligevel ender i sorte bevægelige kasser, der køres væk.

Mod slutningen køres kasserne ind igen nu med en cellist på på toppen, men med de indelukkede dansere synlige nedenunder. Danserne kæmper desperat for deres frihed og mentale helbred, mens Ravels BOLERO er ved at drive dem til vanvid, og først da de giver efter for musikken og bevæger sig i fælles takt til musikken, finder de sjælefred i ensartetheden. Men de må samtidig give afkald på deres personlige udtryk.

Koreografen Palle Granhøj, der også er ansvarlig for forestillingens visuelle design, lys, scenografi og kostumer, har samnen med danserne udviklet dette hypnotiske værk, der er en co-produktion mellem Seiko Dance Company, Klaipeda Concert Hall og Granhøj Dans.

I det forrygende ensemble må man fremhæve Niels Claes, Gintarė Marija Ščavinskaitė og ikke mindst Marius Pinigis for deres dybt passionerede soloer. De bidrager væsentligt til at gøre BOLERO: EXTENDED til et lille mesterværk, som varer en time og efterlader publikum i en nærmest euforisk stemning.

(Michael Søby)