SYNONYMS

★★★★★☆

Takket være en heroisk indsats af Cinemateket i København får vi nu endelig mulighed for at se Guldbjørn-vinderen SYNONYMS fra 2019, og det er der virkelig grund til at glæde sig over. For det er i sandhed en original, og dem bør der altid være plads til i de danske biografer fremfor masseproducerede slamgysere.

Hovedpersonen er flygtet fra militærtjeneste i Israel til byernes by Paris. Han havner i en stor tom lejlighed, hvor har ikke desto mindre får frarøvet alt (på nær sin næsering). En ungt par, der bor i samme bygning hjælper ham med tøj, mad og penge, og der opstår en særlig nærhed mellem de to mænd, hvilket ikke afholder den israelske flygtning fra at gå i seng med kvinden. Herefter er det så som så med hjælpsomheden.

For nogle af sine sidste penge har vor hovedperson købt en ordbog, og øver sig ivrigt på at lære sproget, for ingen skal sige, at han ikke er omstillingsparat. Han får tilmed et job på den israelske ambassade, men bliver fyret efter at have lukket alle asylansøgere ind, da det begynder at regne. Herefter synes karrieremulighederne begrænset, men han får bl.a. et job som nøgenmodel, men den opgave udvikler sig hurtigt i pornografisk retning.

God vilje forekommer ikke altid tilstrækkeligt i et nyt land, hvor en ordbog ikke altid er nok, hvis man skal finde synonymer for den livsform, de vaner og traditioner, og de relationer, man kommer fra.
Tom Mercier er et fund til rollen som unge rodløse mand, der virkelig har svært ved at finde sig til rette i sit nye liv. På grotesk vis han er ude af stand til at afkode social adfærd i den franske, og katastrofen lurer tilsyneladende lige om hjørnet.

Men også Quentin Dolmaire (César-nomineret for Arnaud Desplechins "De gyldne år") gør indtryk som den hjælpsomme unge mand, der fascineres af den unge flygtning uden egentlig at vide, hvem han er.
Instruktøren Nadav Lapid indfanger på forbilledlig vis en endeløs række af absurde situationer i mødet mellem to kulturer, og han får storartet assistance af filmfotografen Shai Goldman, der blev belønnet som årets bedste af det israelske filmakademi for sin indsats.

SYNONYMS er en film, der tvinger os til at se ud over det umiddelbart irriterende og besværlige, og er måske derfor den mest oprigtige flygtninge-historie i dette årti.