SVEND-PRISEN 2022


Lars Mikkelsen vandt tidligere på året en Bodil-pris for sin birolle i "Venusfælden" og nu kan han føje juryens hæderspris til samlingen efter SVEND-prisuddelingen i Svendborg.

Lars Hjortshøj slap bedre fra sit værtskabet i denne sammenhæng, end da han stod i spidsen for Robert-uddelingen for nogle år siden. Ikke mindst hans sarkastiske bemærkninger om publikumspriser gjorde lykke i Svendborg.

En ny Asta-pris blev uddelt af Biografklub Danmark, men den kom til at virke ret overflødig, eftersom den gik til filmen "Rose", der ikke blot blev kåret til årets danske film, men også vandt priserne for årets mandlige og kvindelige skuespiller.

Anders W. Berthelsens sejr var unægteligt noget overraskende, eftersom han kun spiller en stor birolle i "Rose", men mon ikke hans uforglemmelige indsats i den biografaktuelle "Bamse" har spillet ind? Anders W. Berthelsen er i al fald favorit til både Bodil- og Robert -priser næste år for sit livs største kunstneriske sejr som Flemming "Bamse" Jørgensen.

Sofie Gråbøls triumf var derimod forventelig, men hun måtte se sig besejret i TV-kategorien af Jens Jacob Tychsen for Badehotellet, der også tog prisen for årets tv-serie. Han kvitterede med en afsindig lang tale, der udløste mistanke om, at han havde spillet den selvfede Hr. Weise lidt for længe.

Men i det mindste kunne man høre hans tale, hvorimod juryforkvinden Ann Lind Andersens mange ord om Jonas Risvig (manden bag ungdomsserierne "Centrum", "Stikker" og "Grænser") forsvandt med jævne mellemrum på grund af mikrofonproblemer. Det gav dog en teenagedreng blandt publikum tid til at forklare sin meget lille og tillidsfulde lillebror, at det IKKE hedder popcorn men potcorn…

Aftenens store taber blev filmen og tv-serien "Margrete den Første", der trods talrige nomineringer og stjernebesøg af norske Jakob Oftebro blev forbigået i samtlige kategorier.

I 2021 vandt Jakob Oftebro dog en Amanda (den norske Bodil-pris) for sin hovedrolle i krigsfilmen "Den største forbrytelsen", og i foråret 2022 modtog han sin anden Robert-pris for præstationen som Margretes tvivlsomme "søn" i "Margrete den Første". P.t. har han stor succes på Det Kongelige Teater i "Et dukkehjem" af landsmanden Henrik Ibsen.

– "Det er en stor ære at spille på Det Kongelige Teater, og så er det en dejlig arbejdsplads", fastslog Jakob Oftebro, der tog en del af sin skuespilleruddannelse i Danmark, hvor også hans far har spillet flere gange.

Den skuffende genoplivning af "Krumme – det er svært at være 11 år" blev årets danske børnefilm, mens "Sing 2" løb med prisen for bedste udenlandske børnefilm, og den nye "Top Gun: Maverick" vandt i kategorien årets udenlandske film.

I kategorien årets håb havde man valgt at nominere tre kvinder: Den lovende Nivi Pedersen fra TV-serien "Borgen", vidunderlige Ragnhild Kaasgaard alias "Miss Viborg", men det blev i sidste ende Bodil-vinderen i kategorien bedste kvindelige birolle, Anne Sofie Wanstrup, der vandt efter filmpræstationer i "Venusfælden" og "Hvor kragerne vender". Ragnhild Kaasgaard er dog tidligere på året blev kåret til sæsonens danske filmskuespiller af cphculture.dk for sin titelrolleindsats i filmen "Miss Viborg".