OFFICIAL COMPETITION

★★★★☆☆

Titlen på den spanske komedie OFFICIAL COMPETITION refererer til den mest eftertragtede selektion en film kan havne i på verdens førende filmfestival i Cannes. Det var derfor ikke så underlig, at netop denne film havde verdenspremiere på netop denne festival.
OFFICIAL COMPETITION er en film, der ligesom Oscar-vinderen "Parasite" og Guldpalme-vinderen "Triangle of Sadness" afspejler en verden præget af grotesk social uretfærdighed.

Vi møder en spansk rigmand (majestætisk fremstillet af José Luis Gómez), der ikke aner, hvad han skal bruge sin absurd store formue til. Han vil gerne have en bro opkaldt efter sig, men der er trods alt kun et greb i lommen for en mangemillionær. Så han beslutter sig også for at lave en film. Han har intet begreb om filmen, men gennem en mellemmand køber han rettighederne til en opsigtvækkende populær bog for en astronomisk høj pris. Uden at have læst den naturligvis.

En excentrisk auteur-instruktør (spillet med tunge lige i munden af Penélope Cruz) hyres til at filmatisere det kostbare værk om to brødre. Til at spille de to hovedroller hyrer hun to skuespillere, der ikke kunne være mere forskellige:

Den ene, en dedikeret teaterskuespiller (argentineren Oscar Martínez), har ordet i sin magt og kun foragt til overs for sin kollega, en popsmart film- og tv-skuespiller, der ikke kender til forberedelse før en rolle, og iøvrigt synes mere optaget af at score damer.

Gennem denne trio oplever vi vor tids filmverden, hvor det prætenciøse og overfladiske vurderes højere og vigtigere end dybde og ægthed.

Antonio Banderas har næppe være mere vittig i en spansk film end i OFFICIAL COMPETITION. Hans selvværd sidder i filmpriserne og evnen til at score unge skønheder. Hans sammenstød med sin medspiller og sin instruktør er festfyrværkeri af morbid dialog, der ikke skåner noget eller nogen.

OFFICIAL COMPETITION fremstår som en besk satire over vor tids dårskaber – såvel de samfundsmæssige som de personlige. Kynisk, ja – men bestemt ikke uden grund.