ILDSJÆL

★★★★☆☆

Den franske filmskaber Laurent Zeitoun, der bl.a. stod bag manuskriptet til den charmerende animationsfilm "”Ballerina”, er både medforfatter og instruktør på ILDSJÆL, der er inspireret af de kvindelige brandfolk, der måtte gå rettens vej for at få lov til at slukke ildebrande.

Handlingen udspiller sig i 30’ernes New York, hvor pigen Georgia drømmer om at arbejde på en brandstation ligesom sin heroiske far. Han vil dog ikke høre om det, da han ikke ønske at udsætte sin egen datter for den risiko, der er forbundet med det.

Så Georgia forklæder sig som "Joe" for at kunne udleve sin drøm. Hun bliver snart involveret i nogle mystiske brande på diverse Broadway-teatre, og må erfare, at der vitterligt er store udfordringer forbundet med arbejdet. Men hun giver ikke op.

ILDSJÆL er endnu en animationsfilm om en ung heroisk pige, men med et charmerende twist og en historisk baggrund, der hæver den over banaliteterne. Flere skæge birollekarakterer sørger også for, at vi morer os undervejs, og de danske stemmer fungerer generelt upåklageligt.

Neel Rønholt har den rette energi i stemmen til rollen som Georgia/Joe. Farshad Kholgi og Simon Nøiers er søde som hendes nye kolleger, og Jan Elhøj skaber filmens vittigste karakter, politikommissær Neil.

Caroline Henderson synger bedre end hun spiller som Broadway-divaen Laura Divine, men Johanne Louise Schmidt får skabt en spændende figur ud af pigen Pauline, der får et god øje til "Joe".

ILDSJÆL er en af den slags animationsfilm, man gerne udsætter børn for, da den både underholder og inspirerer. Det er slet ikke nogen dårlig kombination.