OPERATION MINCEMEAT

★★★★☆☆

John Madden har i et kvart århundrede skabt nogle af de mest elskede ærkebritiske film. "Hendes Majestæt Mrs. Brown" gjorde langt om længe Judi Dench til filmstjerne, senere fulgte Oscar-vinderen "Shakespeare In Love" og endelig var der filmene om "The Best Exotic Marigold Hotel". Han har også flere afsnit af "Inspector Morse" på samvittigheden.

Så naturligvis er John Madden også manden, der kan forløse en af de mest utrolige historier fra 2. verdenskrig, nemlig beretningen om OPERATION MINCEMEAT.

De tyske nazister skulle vildledes til at tro, at de allierede planlagde at flytte deres tropper fra Sicilien til Grækenland i håb om, at nazisterne gjorde det samme. Til dette skulle man bruge et lig bærende misinformationer, der skulle skylle i land ved en kyst i det neutrale Spanien. En dristig plan som kun en mand som Winston Churchill kunne give grønt lys, hvilket skulle blive afgørende for krigens videre udvikling og dens udfald.

Plottet blev udtænkt af James Bond-forfatteren Ian Fleming (karismatisk spillet af Johnny Flynn) med udgangspunkt i en roman af Basil Thompson.

Colin Firth er monumental i rollen som Ewen Montagu, der får sin kone og børn i sikkerhed, mens han selv sætter karrieren på spil. Han får formidabelt modspil af Matthew Macfadyen i rollen som Charles Cholmondeley, der stadig bor hos sin gamle mor, efter at hans bror er faldet i krigen.

Kelly Macdonald tegner et smukt portræt af Jean, kvinden som begge mænd bliver forelsket i, og Jason Isaacs Admiral Godrey sidder lige i skabet og minder os om, at netop denne mand blev forbilledet for M i James Bond-serien. Sidst men ikke mindst betager Penelope Wilton (Maggie Smiths rivalinde i "Downton Abbey" )i rollen som den ansvarfulde Hester, der siger tingene, som hun ser dem.

OPERATION MINCEMEAT er en ordrig filmoplevelse, men man keder sig faktisk ikke et øjeblik, fordi Michelle Ashfords manuskript yder den spændende historie retfærdighed. John Maddens film virker da også så gennemarbejdet, periodesikker og velspillet, at den tradionelle tilgang til stoffet skal være ham tilgivet. For OPERATION MINCEMEAT er begavet filmunderholdning og en øjenåbner med hensyn til britternes mest vovede meritter under krigen.