O’S HISTORIE

★★★★☆☆

Toaster er et samarbejde mellem Husets Teater og Den Frie Udstillingsbygning om at præsentere eksperimenterende scenekunst i krydsfeltet mellem teater, performance og billedkunst.

Kunstnerduoen Kirsten Astrup og Maria Bordorff debuterer som teateriscenesættere med en forestilling, der tager udgangspunkt i den kontroversielle litterære klassiker O’S HISTORIE.

Ikke forstået på den måde, at forestillingen er en dramatisering af bogen. Maria Bordorff har i sit manuskript i stedet valgt at fortælle om kvinden bag O’s historie og om, hvorfor hun valgte at udgive bogen under synonym.

Özlem Saglanmak yder en af sine fineste teaterpræstationer som journalisten Anne Desclos, der er forelsket i den redaktør, som hun har skrevet bogen til og som også hjælper hende med at få bogen udgivet.

Özlem Saglanmak tegner endvidere et par festlige portrætter af den særdeles surrealistisk kunstnerinde Leonor Fini og en meget striks politiinspektør.

Anders Mossling afslører et underfundigt lune som Annes selvfede elsker og Anton Hjejle er vittig som hendes griske redaktør, der til det sidste forstår at skumme fløden. Isa Marie Henningsen varetager den utaknemmelige fortælllerrolle – iført rustning, men kan også agere emsig journalist, der forsøger at få noget fornuftigt ud af den aldrende Anne Desclos.

Kirsten Astrup og Maria Bordorff står også bag den fine ærkefranske scenografi, og har fikst fået flettet et par kunstværker ind i scenebilledet.

O’S HISTORIE fremstår som Huset Teaters mest helstøbte teatersatnings i denne sæson: En beretning om tilblivelsen af en klassiker, men samtidig en demaskering af den litterære mandeverden, der virker uhyggelig nutidig.

(Michael Søby)