MISSILET

★★★★★☆

Odsherred Teater imponerer med deres seneste store satning MISSILET, der tilmed tager udgangspunkt i en vild lokalhistorie, der gjorde området kendt i hele landet.

I 1983 rammer et missil ned i et sommerhus i Lumsås. Det er udgangspunktet Mei Oulunds historie, der formår at være de faktiske hændelser ind i et nærværende drama om den lille mand, der ufortjent bliver offerlam i en større sags tjeneste.

Henrik Jandorf gør et velgørende comeback i rollen som Kontreadmiral Willemoes. Jandorf spiller ham med en statslig autoritet, der aldrig bliver karrikeret. Og i scenerne med datteren, fredsaktivisten Hannah (en dynamisk indsats af Sofie Alhøj) aner vi mennesket bag facaden.

Allan Helge Jensen er helt rørende som sømanden, der forelsker sig i den flyvske Hannah og drømmer om et fast forhold til hende, og Henrik Ipsen gør godt fyldest i flere roller, ikke mindst som målrettet journalist.

Dramatikeren Mei Oulund har givet sig selv den sværeste rolle, som det ret irriterende leder af folkestemningen, men rent dramatisk fungerer hun og det lokale kor glimrende som en art medkommentatorer af de faktiske begivenheder, også rent musikalsk.

Frede Gulbrandsen får alle komponenter til at spille sammen i sin begavede og livlige iscenesættelse og han får storartet hjælp af Eilev Skinnarmos effektfulde scenografi.

Reumert-komiteen bør helt klart kigge forbi Oddsherred, for Mei Oulunds stykke hører blandt årets bedste bud på ny dansk dramatik, fordi det formår at gøre en gammel koldskrigsbegivenhed både nærværende og relevant for en ny generation.

(Michael Søby)