DYNASTIET

★★★★☆☆

Den højt skattede iscenesætter Anders Lundorph døde umiddelbart før premieren på sin sidste forestillingen, og forestillingens premiere måtte derfor udskydes nogle dage. Nu kan Grummes Teater og Teater Katapult i Aarhus så endelig holde premiere på stykket, der er forfattet af Thomas Markmann, og det er heldigvis blevet en forestilling, der bærer Lundorphs signatur trods den alt for tidlige bortgang i en alder af 46 år.

Tekstmæssigt synes DYNASTIET både at stå i gæld til både 80’ernes melodramatiske amerikanske tv-serie "Dollars" ("Dynasty") og den danske serie "Arvingerne", hvor familiemedlemmer konkurrerer om magten og pengene.

Kristian Grumme får sin hidtil bedste rolle som Johan, den potentiel nye chef for et stort familieimperium. Den intrigante Jørgen (en velspillende Victor Marcussens) afslører overfor ham, at det næppe bliver aktuelt ,og herefter er der lagt op til en konfrontation mellem Johan og hans dominerende mor Elisabeth von Scholl (glimrende fremstillet af Sonja Oppenhagen).

Jørgen har dog også selv problemer med den kommende generation og hans søn Daniel (veloplagt gestaltet af Lue Støvelbæk) kæmper med at leve op til faderens forventninger.

Kim Veisgaard forekommer ganske rørende i rollen som Mühlendorf, der kæmper for at overleve, og derfor tvinges ud i alternative financieringsplaner.

Signe Kroghs naivistiske scenografi forekommer slet ikke ueffen, men om de talende dyr, som Thomas Markmann er ansvarlig for, bliver en gevinst for forestillingen, vil givet blive diskutereret i den kommende tid.

(Michael Søby)