PINOCCHIO

★★★★☆☆

Teater Patrasket har begået en bemærkelsesværdig udgave af PINOCCHIO, som gæstespiller på Folketeatrets mindste scene, Kvisten, hvilket forekommer yderst passende i betragtning af, at forestillingen handler om en dreng, der er af træ.

Man skal dog ikke forvente Walt Disneys sødladne version, der i dag er bedst kendt for den smukke Oscar-belønnede sang "When You Wish Upon A Star" ("Når du ser et stjerneskud"), et fast indslag i det årlige Disney juleshow på TV. Instruktøren Alex Byrnes teaterversion lægger sig snarere op ad Matteo Garrones mere dystre men overdådige Oscar-nominerede filmversion fra 2019. Så alt for små børn bør blive hjemme, når Teater Patrasket serverer en barsk men underholdende udgave af denne sande sande klassiker.

Nathalie Mellbyes cirkusinspirerede scenografi danner den helt rette ramme om det grumme eventyr, og understøttet af Bastian Popps finurlige musik. Men også Peter Rasmussens brug af lys og lyd samt Katrine Karlsens fabelagtige dukke- og maskedesign bidrager til en virkelig atmosfærerig forestilling.

Firkløveret Anna Karina Nicolaisen, Maria Myrgård, Dirck Backer og Tomas Dinesen giver den gas i en grad, at intet barn forlader salen upåvirket. Går de for vidt, når det fyer med verbal galde? Måske en anelse – men kun i enkelte passager. Det skal også undestreges, at man gør en stor indsats for at inddrage børnene, og lærer dem at skelne imellem hvad der er rigtigt og hvad der er forkert.

For Pinocchio træffer ikke altid – faktisk sjældent – det rigtige valg, men måske hans fejl i sidste ende kan være til glæde for bønene, hvis de lærer noget.
Så er jeres småfolk – dem over den værste pylre-alder, så giv dem chancen for at se denne historie i en udgave, der kommer tæt på originalen.

(Michael Søby)