LAMB

★★★★☆☆

Den islandske instruktør Valdimar Jóhannsson får et stilfærdigt gennembrud med den billedskønne film LAMB, der byder på et kærkomment gensyn med Noomi Rapace ("Mænd, der hader kvinder"). Hun spiller en kvinde, der sammen med sin mand håndterer en stor fåreflok i et øde klippeområde på Island.

En dag dør et af fårene, da det føder et lille lamb, og husets frue tager det moderløs kræ til sig. Lammets betydning for det unge par udvikler sig hurtigt, og da først børnesengen bliver fundet frem, begynder man at ane en ikke helt normalt tilknytning til dyret.

Lammets fader, en frygtindgydende vædder, protesterer højlydt uden for parrets bolig, men dets nye mor prøver at ignorere det, da hun selv kæmper med nogle traumer, der forklarer den tætte tilknytning til det lille sarte væsen. Lammet vokser op i menneskenes hjem og begynder efterhånden også at ligne dem lidt.

LAMB fik pris for sin originalitet på filmfestivalen i Cannes, og er af den amerikanske kritikersammenslutning National Board of Review blevet kåret til en af årets fem bedste internationale film, hvilket nok er en smule i overkanten. Der kommer noget fortænkt over den, men de visuelle effekter er i top, hvilket The European Film Awards heldigvis forstod at anerkende.

Den betagende billedside kombineret med et smukt klassisk soundtrack bidrager dog til at gøre filmen til en af filmsæsonens mest seværdige nordiske produktioner.