STORMFULDE HØJDER

del II

★★★★★★

Selv efter over en måneds nærmest ulidelige venten på anden del af Odense Teaters mirakuløse Emily Brontë-føljeton, går der blot en brøkdel af et sekund, førend man er magnetisk forbundet med alt, hvad der sker på den lille scene. Peter De Neergaards maleriske scenografi bliver aldrig skønmaleri, men bidrager snarere til udvidelsen af vores foreståelse af de uhyrligheder, vi er vidner til.

Heathcliff er vendt tilbage som en rig mand, og er i færd med at overtage "Wuthering Heights" ("Stormfulde højder") fra den fordrukne og forgældede Hindley Earnshaw. Hindleys søster Catherine ("Cathy") er ligeså så lidenskabelig forelsket i Heathcliff, som han i hende, men da Heathcliff forlod hende, giftede hun sig i trods med svæklingen Edgar, som hun aldrig har elsket. Som hævn gifter Heathcliff sig med Edgars søster Isabella, og først for sent erfarer han, at Catherine er døende.

Uden på nogen måde at ryste på hånden formår iscenesætter Vibeke Wrede at genoptage og videreudvikle det udødelige kærlighedsdrama, som var det skrevet i eet og samme pennestrøg.

I denne anden del får Cecilie Gerberg Nielsen for alvor mulighed for at lukke op for Cathys indre passion, og i hver fiber af hendes krop mærker vi kærlighedens destruktive kraft. Samtidig ser vi en stor skuespillerinde vokse frem, og uden på nogen måde at skygge for rollen, viser Cecilie Gerberg Nielsen osden storhed, vi altid har anet i hendes talent, men som først nu komme til udfoldelse.

Vi tvivler heller aldrig på Heathcliffs dybe kærlighed, for Alexander Mayah Larsen lader ikke bare stemmen og øjnene, men også hele sin kropsholdning ændre sig, når han er sammen med Cathy. Denne Heathcliff er i mere end een forstand en mand i sine følelsers vold.

STORMFULDE HØJDER kræver det ypperste af sine skuespillere, og på Odense Teater tror man for en sjælden gang skyld på den store livstruende kærlighed. Lars Simonsen når endnu dybere ned i sin forsumpede læge, et mesterligt karaterstudie. Gerard Carey Bidstrup finder stærke udtryk for den forsumpede Josephs fornedrelser og Laura Skjoldborgs nervebetonede spil som den uelskede Isabella går lige i hjertekuglen.

STORMFULDE HØJDER del II slutter med en såkaldt "cliffhanger", men det behøver den egentlig ikke. For selvfølgelig kunne vi ikke drømme om at gå glip af tredje og sidste del af STORMFULDE HØJDER, der samlet set begynder at ligne årets teaterbegivenhed.

(Michael Søby)