SINATRA

– historien om en legende

★★★★☆☆

Det er ikke kun Den Kongelige Ballet, der henter inspiration i Frank Sinatras repertoire til en teaterforestilling. Randers Teater har således fået den udmærkede ide at sende sangeren Jesper Lundgaard og pianisten Pojken Flensborg rundt til de danske forsamlingshuse med en musikalsk og medrivende teaterkoncert om Ol’ Blue Eyes. Det kom gæsterne i teatersalen på den hyggelige Ørsted Kro til gode denne aften.

Jesper Lundgaard nærer tydeligvis stor kærlighed til materialet og finder også en fin balance mellem sin egen og Sinatras sangstil. Med Pojken Flensborg som lydhør og legesyg pianist er både han og vi heldigt stillet, og der synes at være god kemi mellem sanger og musiker.

Jesper Lundgaard guider os nogenlunde kronologisk gennem Sinatras liv og karriere, mens sangene lander i mere vilkårlig rækkefølge. "I’ve Got You Under My Skin" og Oscar-vinderen "All the Way"" falder således allerede i de tidlige år, hvorimod ældre sange som Judy Garlands "Over the Rainbow" og Showboat-klassikeren "Ol’ Man River" først kommer senere. Lundgaard er dog god til at knytte historier til sangene, men han bør nok tjekke lidt op på de faktuelle oplysninger.

Ava Gardner, som Sinatra var gift med fra 1951, introducerede ikke Frank Sinatra til filmbranchen. Den havde han allerede været en del af længe – bl.a. som makker med Gene Kelly i "Orlov i Hollywood" og "Sømand på vulkaner". Ind imellem opnåede han tilmed en personlig triumf "It Happend In Brooklyn".

Men i starten af 50erne var hans filmkarriere på retur, og hun hjalp ham med et comeback. Det var dog ikke i 1952, at Frank Sinatra vandt en Oscar for "Herfra til Evigheden", eftersom filmen først havde premiere i 1953. Endelig bør det påpeges, at det ikke var John Lawford, men Peter Lawford, der var tilknyttet "The Rat Pack".

Vi ved fra diverse musicals, at Jesper Lundgaard er en fortrinlig sanger, og hans fortolkninger yder sangene respekt. Men faktisk synes han allerbedst, og lidt friere i sit udtryk, når han synger Dean Martins kendingsmelodi "Everybody Loves Somebody Sometime".

Jesper Lundgaards lune blev i sommers luftet i Sønderborg Revyen, og hans komiske præcision fornægter sig heller ikke i forhold til publikum. Da en kvinde pludselig hopper i stolen, da han skruer op for volumen på en af de af sidste strofer, udbryder han prompte "Var det lidt for voldsomt?" – inden han synger sidste tone.

Golden Globe-vinderen "Strangers in the Night" blev Sinatras største hit, selvom kun melodien høres i James Garner-filmen "Den er gal i Portugal" ("A Man Could Get Killed"). I Ørsted Kros festlokale fik det grå guld til gengæld mulighed for at synge med på "Du-bi-du-bi-doo".

Den velfungerende teaterkoncert sluttede med to af Sinatras lånte hits samt en fyldig men skæg anekdote om Jesper Lundgaards egen oplevelse ved en Sinatra-koncert i New York. Publikum i den så godt som fyldte sal i Ørsted kvitterede da også med stående bifald.

(Michael Søby)