OVER VADEHAVET

★★★☆☆☆

Er du dus med himlens fugle? Ellers bliver du det i al fald på Randers Teater, hvor det ligefrem vrimler med fuglenavne i Jens Kepnys symboltunge manuskript, der opnår en vis ynde i Hans Rønnes fjerlette lyriske iscenesættelse.

Dramatikeren spiller også med på scenen i rollen som Frikke, forestillingens diskret bankende hjerte, og det mest skrøbelige medlem af foreningen "Trækfuglenes venner". Han er havnet i skydeskiven mellem rivalinderne Gram og Iversen, der dyster ivrigt om at registrere trækfugle – fra den bedst mulige plads. En rovfugl får dramaet til at spidse til, men måske handler de to kvinders evindelige dyst om noget helt andet end fugle?

Anna Ur Konoy rammer ganske præcis som Gram, den mest rustikke og højtråbende af de tre fuglevenner, som ikke uden grund modtager nedladende blikke og irettesættende kommentarer fra den aldrende Iversen, der ser sin position i gruppen truet.

På trods af det stemningsmættede musik, som den konstant fascinerende Uta Motz (Iversen) er mester for og som hun supplerer smukt med sin magiske stemme, og selvom Gitte Baastrup også denne gang har skabt en enkel men velfungerende scenografi, kan det ikke skjules, at tekstmateriale er i underkanten af, hvad det bør være.

Vi hører alt for meget om fugle og får alt for lidt dramatisk substans, så selv den mest ivrige fugleelsker når at kede sig. Charme og poesi er ikke altid nok, men heldigvis kompenserer begge dele et stykke af vejen, og det er dog noget.

(Michael Søby)