2084

★★★☆☆☆

På Teater Katapults Black Box Scene serverer man George Orwells gamle science fiction historie "1984" på ny ved at rykke handlingen 100 år frem i tiden. Nu er det ikke længere "Big Brother" men "Big Mother", der ser alt.

Annika Johannessen, der ligesom sin bror Olaf er inde i en spændende kunstnerisk udvikling i disse år, dukker intimiderende op på storskærm (hun spiller p.t. "Sommergæster" i Aalborg), og giver os både en opsang og en opvisning i præcis diktion.

Jonas Littauer har hovedrolle som Vincent, der i stadig højere grad føler sig utilpas i det futuristiske overvågningssamfund, hvor det bl.a. er forbudt at spise kød. Han indleder et forhold til pigen Julia, hvilket også bliver problematisk i forhold til "Big Mother"

Jonas Littauer kæmper tappert med de mange ord, men hans romance med pigen Julia (Ludmilla Faber Striim) bliver aldrig for alvor overbevisende i Krzysztof Minkowskis iscenesættelse. Marius Bjerre Hansen savner lidt af den fornødne autoritet til rollen som leder, men Malte Frid-Nielsen er ganske god som en glat repræsentant for myndighederne, der på et splitsekund kan skifte fra blank høflighed til truende adfærd.

Forestillingens grafiske løsninger er ret flotte, men ikke nok til, at forestillingen fænger for alvor. Måske fordi Eva Littauer manuskript virker overtydeligt – uden de litterære raffinementer, der kendetegnede Orwells mesterværk.

2084 er resultatet af et samarbejde mellem Det Dramatiske Udgangspunkt og Teater Katapult