PLEJER ER DØD – LIMBO

★★★★★★

Utroligt men sandt. Koreografen og kunstnerisk leder af Uppercut Danseteater Stephanie Thomasen formår ikke blot at leve op til sin Reumert-belønnede etter, "Plejer er død – Samba", men når endnu dybere ned i underbevidsthedens mørke med sin rent ud sagt rystende efterfølger, PLEJER ER DØD – LIMBO.

I et aflangt lokale i udstillingsbygningen A på Amager har scenografen Johan Kølkjær skabt et koldt og goldt slagteri og her finder vi svinet, gryntene og grim, men også frustreret og sårbar, og med en kampgejst, der tilsyneladende kan klare alt. Skal det lykkes dette svin at gøre sig fri af de slagtere, der også ligner os?

Mark Philip har før imponeret os som danser, og opnåede da også en Reumert-nominering for "360° – Den sorteste hvide løgn". Men end ikke hans store indsats i "Plejer er død – Samba", forbereder os på det chok, hans præstation er i denne forestilling. Iført en genial fededragt, der får ham til at ligne en tilsnøret flæskeroulade er han tvunget ud i et helt nyt kropsprog, som han ikke desto mindre mestrer til perfektion.

Vi tvivler aldrig på, at det er et dyr, vi betragter, selv når vi modvilligt spejle os i dets fornedrelse. I desperation banker dette svin sit hoved mod søjler og døre, så vi må frygte for dets helbred. Og da afmagten indfinder sig, kan svinet vitterligt hyle som en stukket gris, så det går gennem marv og ben.

De fire øvrige dansere – Linn Fletcher, Giorgia Reitani, Alessandro Sousas Pereira og Alexander Skjold – yder alle aldeles fremragende indsatser som potentielle bødler, og sidstnævnte bør tilmed komplimenteres for sin fængende kompositioner med musikalske anstrøg fra Trinidad og Tobago.

Men for Mark Philip er dette rollen, der frigør helt nyere sider i det omfattende talent. Stephanie Thomasen har virkelig formået at få ham ud i sindets afkroge, og opgaven er samtidig en stor generøs gave fra een stor kunstner til en anden. Mark Philip kvitterer med sit livs mest uforglemmelige præstation, og det kan intet tage fra ham eller fra os, uanset hvad Reumert-komiteen siger til næste år.

PLEJER ER DØD – LIMBO er blevet en overdådig danse macabre – med limboen som forløsende element, og en triumf af de helt store for Uppercut Danseteater.

(Michael Søby)