QUO VADIS, AIDA?

★★★★★☆

Jasmila Žbanić opnåede en BAFTA-nominering for bedste instruktør for sin opsigtsvækkende spillefilm QUO VADIS, AIDA?, men Oscar foretrak at nominere Thomas Vinterberg for den danske film "Druk". Det bør vi naturligvis glæde os over herhjemme, men set i bagspejlet forekom Baftas valg mere forståeligt. QUO VADIS, AIDA? må nemlig betegnes som den bedste og hidtil mest komplekse skildring af krigen i Bosnien.

Atter engang synes sympatien mest på Bosniens side, men den virkelige skurk set gennem Jasmila Žbanićs kameralinse er FN, der lader de ansvarlige i byen Srebrenica i stikken, hvilket resulterer i folkedrab på ca. 8000 bosniske muslimer.

Vi oplever krigens gru gennem tolken Aida, der selv må betale en høj pris for sit engagement. Jasna Djuricic yder af filmårets mest rystende skuespillerpræstationer, som en kvinde, der kæmper for alt det, hun har kært i en stadig mere kaotisk verden domineret af krig og ødelæggelse.

QUO VADIS, AIDA? repræsenterede Bosnien-Hercegovinas i det årlige Oscar-ræs og blev rent faktisk nomineret som årets internationale film af Det Amerikanske Film Akademi sammen med i al fald en anden film i mesterklassen, den tunesiske "The Man Who Sold His Skin." Vinderen blev "Druk"… forstå det, hvem der kan.