DEN UNGE ELIAS’ LIDELSER

★★★★★☆

"Den unge Elias’ lidelser" var et lyspunkt under corona-nedlukningen: En lille fin digital forestilling, der med enkle virkemidler fikst udnyttede både lys og lyd. Nu kan man endelig opleve forestillingen live på Folketeatrets lille nye scene Kvisten, og trods små justeringer er det heldigvis stadig en forestilling, som gør indtryk.

Inspireret af Johann Wolfgang von Goethes klassiker om "Den unge Werthers lidelser" formår den dansk-marokkanske poet Elias Sadaq på stilfærdig vis at bevæge os – både som teaterdigter og performer – i Silje Shearman Poulsens lydhør iscenesættelse. En hjertegribende personlig beretning om at være en minoritet i minoriteten.

Både Elias Sadaqs ord og forestillingen som helhed synes særdeles velegnet til undervisningsbrug, fordi den med ømhed gør emner som identitet, homoseksualitet, indvandrere og selvmordsforsøg umiddelbart tilgængelige. Især men ikke udelukkende for unge.

At man mærker Elias Sadaqs erfaring som digter bliver kun en force for forestillingen og spænder aldrig ben for kontakten til publikum, men bidrager tværtimod positivt til det kunstneriske niveau og nedbryder samtidig mere end een fordom undervejs.

Det er godt gået af en ung mand i tyverne, og understreger vigtigheden af, at også unge dramatikere med noget på hjertet får lov til at komme til udtryk på vore scener.

(Michael Søby)