VALKYRIENS KAMP

★★★★☆☆

Det Flydende Teater er også i år kastet anker ved det yndige Sophienholm i udkanten af Lyngby, hvor de sammen med Teatergrad fortæller historien om Thit Jensen, endnu af vore store litterære skikkelser,

Det er et yderst relevant valg, også fordi hun i alt for mange år stod i skyggen af sin Nobel-prisvindende bror Johannes V. Jensen. Men særlig i forbindelse med og efter 70’ernes kvindefrigørelse kom der mere fokus på Thit Jensens virke, mens Johannes V. Jensens homofobiske hetz mod Herman Bang har fået mange til anskue mennesket Johannes V. Jensen i et nyt lys.

Ifølge dramatikeren Julie Glargaard havde Thit Jensen nu heller ikke meget til overs for Johannes V. Jensen, men det skyldes tilsyneladende hans forfatterskab, selvom vi også fornemmer, at der er andre lig i lasten. Hans manglende vilje til at hjælpe hende frem, da hun havde brug for det, har næppe gavnet deres søskende-relation.

Thit Jensens uforsonlighed i forhold til kvinders ret til lige vilkår ligger i forbløffende grad på linje med vor tids Me Too-bevægelse, men Thit Jensen fremstår dog ikke som noget offer i Ene Øster Bendtsen skikkelse, men frem for alt en kæmper, der ikke finder sig i noget.

"Jeg vil" står der både på de Thit Jensen-poser, man kan købe nær den udendørsscene bag Sophienholm. Ordene synes også at være en usynlig overskrift for Thit Jensens brogede tilværelse, der rummede store private nederlag med både fysiske og psykiske omkostninger.

Ene Øster Bendtsens indædte men også poetiske portræt af Thit Jensen bakkes nydeligt op Søren Bang Jensen og Malin Rømer Brolin Tani i markante biroller. Marie Louise von Bülow har komponeret en relativ moderne musik, der forstyrrer en smule i de mere metaliske afsnit, men supplerer i de stille passager, hvor hun synger duet med den ligeledes velsyngende Christine Worre Kann, forestillingens producent.

Pelle Nordhøj Kann har med sikker dramaturgisk fornemmelse iscenesat, så vi føler os en del klogere på mennesket Thit Jensen, men efterlades med lysten til at vide endnu mere. Det er slet ikke nogen dårlig kombination, og med de fortryllende omgivelser ved Sophienholm i tilgift bliver det en lokkende opskrift på en berigende teateroplevelse

.

(Michael Søby)