CALAMITY JANE

– Vestens vilde datter

★★★★☆☆

Martha Jane Cannary alias CALAMITY JANE var kvindelig skarpskytte, der i lighed med Annie Oakley fik en 50’er musical opkaldt efter sig. Doris Day ydede en af sine bedste filmpræstation i CALAMITY JANE, og hendes originaludgave af sangen "Secret Love" blev belønnet med en Oscar.

Efter en række uvæsentlige film og tv-produktioner, der blot forsøgte at slå plat på karakterens popularitet, følger nu en ganske smuk animationsfilm med titlen CALAMITY JANE – VESTENS VILDE DATTER ("Calamity, Une Enfance de Martha Jane Cannary").

Instruktøren Rémi Chayé slog sit navn fast med den Oscar-nominerede "Brendan og hemmelighedernes bog" ("The Secret of the Kells"), men også "På toppen af verden" fremstod som et originalt bud på en klassisk funderet men alligevel moderne animationsfilm med globalt vingefang.

Rémi Chayés udsøgte farvesans fornægter sig heller ikke i CALAMITY JANE – VESTENS VILDE DATTER, og – bortset fra den charmerende men fatalt franske titelsang under de afsluttende rulletekster – trækkes der på lydsporet bånd tilbage til folkemusikken.

CALAMITY JANE må kæmpe for retten til at gå i såkaldt mandetøj, og men får snart bevist, at hun sagtens sagtens kan måle sig med mændene, når det gælder heroisk opførsel.

Om den relativt rolige billedside og en lidet effektfuld handling uden vanlige Disneyske sidefigurer er tilstækkeligt til at underholde alle unge mennesker, må tiden vise, men rent fortællemæssigt og kunstnerisk har CALAMITY JANE – VESTENS VILDE DATTER mere at byde på end de fleste andre børnefilm i biograferne, og det bør vel også spille en rolle?

Den danske versionering hæver sig dog aldrig over det jævne, og det er i grunden synd, når netop denne film rummer ambitioner, der går langt ud over det ordinære.