SKÅL

★★★★★☆

Nej, SKÅL (Skál) er ikke en opfølger til Thomas Vinterbergs Oscar-vinder "Druk", men derimod en fremragende færøsk dokumentarfilm om kærlighed og kristendom.

Dania O. Tausen og Trygvi Danielsen er to unge, der mødes og sød musik opstår i mere end een forstand. Men Danias forældre er dybt religiøse, og da Trygvis tekster ikke alle er lige stuerene, så synes aliancen problematisk. Værre blir da, da Dania skriver en bog med et indhold, som kan opfattes som blasfemisk.
Instruktørduoen Cecilie Debell og Maria Tórgarð formår at fortælle deres historie nænsomt.

Loyaliteten ligger hos filmens to unge, og i fine sanselige billeder fornemmer man, hvordan deres relation påvirkes af andres blikke, men også hvordan de gradvist finder styrke til at stå på egne ben. Filmens off-beat humor skygger aldrig for den stille smerte, der giver SKÅL en overraskede dybde i sit fundament.

SKÅL hører simpelthen blandt de bedste dokumentarfilm, vi har fået fra Færøerne i nyere tid, og dens skildring af et generationsopgør kan også have relevans i andre dele af landet. Faktisk er kærlighedshistorien så stærk i filmen, at mange slet ikke vil opleve den som en dokumentarfilm, men snarere som en love story i eksotiske omgivelser.

SKÅL var af cphculture.dk nomineret som årets bedste danske dokumentarfilm på CPH:DOX 2021.