LIVA WEEL

★★★★★☆

Et liv à la carte af Jannie Andreassen

Forlaget Gyldendal

Interessen for revydivaen Liva Weel hører tilsyneladende aldrig op, og TV-serien “Liva” gjorde den ikke mindre. I 2017 skabte Folketeatret ligeledes en hel teaterforestilling om fænomenet Liva, og et af de københavnske teatre hedder sågar Café Liva. Gensyn med diverse danske filmklassikere som f.eks. “Odds 777”, “De blå drenge”, “Under byens tage” og “Smedegade 4” understreger da også et livskraftigt talent, som som vi næppe bliver færdige med foreløbigt.

Jannie Andreassens omfattende biografi (416 sider!) er spændende læsning, og velnok bedste, der er skrevet om den legendariske skuespillerinde – omend hendes egne dagbøger kan være en mulig undtagelse.

Jannie Andressen forholder sig aldrig sensationshungrende til det omfattende dagbogsmateriale, hun har haft adgang til, men giver et fyldigt og komplekst portræt af en af 1900-tallets mest folkekære skikkelser.

Billedematerialet er velvalgt og afspejler samtidig den tid, de er taget i. Bogens klassiske layout klæder ligefrem denne rejse tilbage til fortiden.

Vi får virkelig noget at vide om kvinden bag evergreens som “Glemmer du”, “Gå med i lunden” og mange mange flere, og en i mandsdomineret samtid må en stærk og selvstændig personlighed som Livas have været et særsyn. Som filmstjerne adskilte hun sig radikalt fra de unge og yndige Karin Nellemose og Marguerite Viby, og hendes bramfrie væsen kom også til udtryk i privatlivet.

Et personregister kunne have været dejligt i denne LIVA-bog i betragtning af, hvor mange centrale kulturpersonligheder, hun kom i kontakt med i sit alt for korte liv. Men det ændrer ikke ved, at LIVA WEEL – ET LIV À LA CARTE er en bog, der fortjener at komme under juletræet i mange danske hjem.

(Michael Søby)