SØSTRENE GUSMÃOS USYNLIGE LIV

★★★★☆☆

Brasiliansk film er desværre en sjældenhed i det hjemlige filmudbud, men det bliver der heldigvis rådet bod på nu med Karim Aïnouz’ overdådige og medrivende beretning om SØSTRENE GUSMÃOS USYNLIGE LIV.

Filmen er en forbilledlig filmatisering af Martha Batalhas "A Vida Invisível de Eurídice Gusmão". Med ægte episk flow følger vi de to søstre Eurídice og Guida, der lever parallelle og dog meget forskellige liv i Rio de Janeiro, men tror at den anden lever på den anden side af kloden.

SØSTRENE GUSMÃOS USYNLIGE LIV, der modtog Un Certain Regard-prisen i Cannes, er ikke blot en lækker produktion med indbygget periodefornemmelse, den har også en saftig sanselighed, som man kun finder i brasiliansk film.

Carol Duarte og Julia Stockler er begge glimrende som henholdsvis Eurídice og Guida, som begge må erkende, at tilværelsen ikke altid former sig, som man havde forestillet sig. Men det er alligevel den nu

91-årige Fernanda Montenegro, der mod slutningen giver filmen et format, som hæver den over de lettere melodramatiske sidespring. Fernanda Montenegro regnes ikke uden grund for skuespilkunstens muse i Brasilien og er stadig den eneste brasilianer, der har opnået en Oscar-nominering i kategorien bedste skuespillerinde. Hun burde naturligvis have vundet for sit uforglemmelige spil i Walter Salles’ "Central Station", men yndigheden Gweneth Paltrow ("Shakespeare In Love") havde hjemmebane-fordel.

Så skynd dig i biografen, så du kan opleve de brasilianske søstres gribende livshistorier – og tag endelig din søster med!