FELLINI OF THE SPIRITS

★★★★★☆

Instruktøren Selma Dell’Olio har skabt en fascinerende dokumentarfilm om den måske største af de store filmskabere, Federico Felllini. Med fire Oscars for bedste udenlandske film samt en æres-Oscar er han personligt den mest vindende udenlandske instruktør for fremmedsprogede film, men i hjemlandet Italien blev der ofte skrevet nedladende om den store mester.

Fellini havde også sine indre dæmoner at slås med, og kæmpede allerede i forbindelse med gennembrudsfilmen "La Strada" med depression. Han frekventerede både spiritister og andre former for spåkoner og åndemagere – ikke mindst forud for sine mange rejser, og hans sans for den åndelige verden kom i stadig højere grad til at præge hans filmkunst.

Den Oscar-belønnede instruktør William Friedkin erkender med befriende selvindsigt, at han selv var blevet en bedre instruktør, hvis han i lighed med Fellini havde været i bedre kontakt med drømmenes verden. Også instruktører som Damien Chazelle ("La La Land") og Terry Gilliam ("Brazil") beretter om, hvordan Fellini har inspireret dem, og vi ser også klip fra interviews med Fellini-favoritter som Sandra Milo.

De velvalgte filmklip mixes med Fellini-tegninger og diverse former for relevant arkivmateriale, og filmen virker både ganske velresearchet og ligeså springende som en typisk Fellini-film.

Trods den meget personlige vinkel på filmens hovedperson ender FELLINI OF THE SPIRITS alligevel som en af de bedste Fellini-dokumentarfilm, vi har set herhjemme, og betydelig mere interessant end den Tarantino-dokumentarfilm, der opnåede officiel dansk premiere tidligere på året.