9/10-1/11 2020
I tiden før Rutschebanen, dengang København var fyldt med beværtninger, gæstgiverier og logihuse, rumsterede det i de mørke kældergange under det, der i dag er Tivolis Rutschebane. Kældergangene fortæller historien om det hospital, der engang lå hér – om de patienter, læger og stakler, der havde deres gang på hospitalet.
Efter hospitalet ophørte, synes gangene forladte – men ikke alle kom med. Nogle af hospitalets særlinge nægter at give slip på hospitalet og denne verden. De venter på dig i mørket, så kig dig hellere over skulderen, hvis du bevæger dig ind i Det Hjemsøgte.
Det Hjemsøgte er navnet på Tivolis store gyserforlystelse for store børn og voksne. Man kan dog trygt bevæge sig derind – også i forhold til Corona. Som følge af myndighedernes retningslinier vil der nemlig ved indgangen til Det Hjemsøgte blive udleveret gratis mundbind, som skal bæres under turen.
Det Hjemsøgte kan ses som en slags udvikling af den forlystelse, som mange husker som "Børnehjemmet" eller "Hospitalet". Turen varer lidt længere, og har man hang til gys, så er den bestemt et besøg hver. Dog er det en streg i regningen, at forlystelsen ikke er inkluderet i turpasset, men koster 60 kr i sig selv. Hvis man opgraderer sit Turpas til et Turpas Plus, kan man dog gå igennem Det Hjemsøgte, så mange gange man lyster.
Vær dog opmærksom på, at stroboskoplys og blinkende lys forekommer!
FACTS OM HALLOWEEN:
Halloween falder altid den 31. oktober, i hvert fald ifølge amerikansk og irlandsk tradition. I disse lande fejres halloween 2020 altså lørdag den 31. oktober. Men halloween i Danmark kan fejres på lidt forskellige datoer, og vi skal forsøge at udrede begreberne og forklare, hvad årets mest skræmmende højtid egentlig handler om! I Danmark er det blevet almindeligt, at halloween enten fejres den 31. oktober eller på fredagen i den uge, hvor den 31. oktober falder. I 2020 er det altså normalt at fejre Halloween med udklædningsfest fredag den 30. oktober.
Mange tror, at halloween er en amerikansk tradition, men halloween kommer oprindelig fra Irland og er betydeligt ældre end vores halloweenfester. Oprindelsen til fejringen er en keltisk høstfest,som fejredes den 31. oktober. Dengang troede man, at de døde vendte tilbage til jorden, og man tændte bål for at bortskræmme hekse og onde ånder, som også hærgede frit denne aften. Halloweenfejringen har naturligvis ændret sig gennem årene, men det er stadigvæk de onde ånder, der står i centrum af højtiden!
Men hvad er forskellen mellem “allehelgen” og halloween? I Danmark har vi siden middelalderen haft den kristne højtid allehelgensdag for at hylde martyrer og helgener. Først blev den altid afholdt den 1. november, men efterfølgende ændredes kalenderen og nu til dags falder allehelgensdag altid på den første søndag i november. I Storbritannien og USA, hvor halloweenfejringen er størst, fejres halloween altid dagen før allehelgensdag, altså den 31. oktober. I Danmark kaldes denne dag Halloween, en omskrivning af “All Hallows’ Eve”, som er den oprindelige benævnelse af halloween.
Halloween er med andre ord en højtid med meget gamle traditioner. Først i slutningen af 90’erne fik man herhjemme for alvor øjnene op for højtiden, og det var først i 00’erne, at fejringen med skræmmende udklædning og dekorationer for alvor blev etableret i Danmark, da legetøjsbutikker begyndte at sælge udklædninger og dekorationer. I 2008 så man for første gang kæmpegræskar i Tivoli, og siden er interessen vokset eksplosivt.
Da halloween-fejringen blev spredt fra Irland til USA i 1800-tallet, spredtes også denne sjove tradition, hvor børnene skulle benytte lejligheden til at lave sjov med de voksne, og i dag er det et populært indslag i halloweenfejringen. Børn klæder sig ud og tigger slik ved at banke på døre og råbe ”slik eller ballade”. Den, der ikke tilbyder slik, må regne med ballade i stedet, f.eks, at børnene dekorerer haven med toiletpapir. Meget lig vores endnu ældre Fastelavnstraditioner. Dette gøres altid på d. 31. oktober, som i 2020 falder på en torsdag.