DEN SORTE JORD

★★★★☆☆

Ligeså klart som Roman Polanski fremstår som den største af de nulevende mandlige filmskabere fra Polen, ligeså indlysende er det, at Agnieszka Holland må regnes til den største blandt kvinderne.

Hendes filmkarriere strækker sig også efterhånden over et halvt århundrede med "Provins-skuespillere" som hendes første store lokale hit. Med "Bitter Høst" opnåede hun international berømmelse. Snart fulgte den interessante "Total Eclipse" med en ung Leonardo Di Caprio samt hele to Maggie Smith-film ("Den hemmelige have" og Washington Square"). Men karrieren levnede også plads til Oscar-nominerede krigsfilm som "Europa, Europa" og "In Darkness", foruden den herhjemme urimeligt oversete César-vinder, "Olivier, Olivier".

DEN SORTE JORD ("Mr. Jones") er baseret på en sand historie om den walisiske journalist Gareth Jones, der i 30erne drager til Ukraine og afslører en omfattende hungersnød blandt de russiske bønder. Hans artikler inspirerede George Orwell til at skrive "Animal Farm", der selv i tegnefilmsversionen var et rystende dokument om Stalins løgne og forbrydelser.

Som altid i en Agnieszka Holland-film er tidsbilledet upåklageligt, manuskriptet gennemarbejdet og det tekniske niveau højt.

James Norton, der smeltede mange hjerter i den seneste filmversion af "Little Women", har næppe nogensinde være bedre end her, og det nye navn

Vanessa Kirby er et fascinerende bekendtskab, som man allerede glæder sig til at gense. Mange har allerede nydt hende som prinsesse Margaret i TV-serien "The Queen", og hun har nyligt opnået prisen som bedste skuespillerinde på Venedig Filmfestivalen for portrættet af en kvinde, der mister sit barn i Kornél Mundruczó’ "Pieces of a Woman".

Peter Sarsgaard går et velfortjent comeback i en herlig dekadent rolle, som han spiller med betydelig underfundighed.

DEN SORTE JORD ("Mr. Jones") er en film for voksne om voksne mennesker. Her er flere interessante lag, end vi sædvanligvis finder i værker fra nutidens biografrepertoire, og Agnieszka Hollands navn garanterer også denne gang både lødighed og intelligens.

Den 71-årige instruktør hviler dog ikke på laurbærerne. Agnieszka Hollands næste film "Charlatan" er således allerede udpeget som Polens officielle Oscar-kandidat, og der er da næppe nogen anden nulevende kvindelig filminstruktør, der i højere grad fortjener den mest eftertragtede statuette i filmbranchen.