THE EFFECT

★★★★☆☆

Lucy Prebble er en interessant ny stemme indenfor den i årevis temmelig mandsdominerede engelsk dramatik. Hendes seneste stykke "A Very Expensive Poison" (om mordet på den russiske spion Alexander Litvinenko) er i år nomineret til en Olivier-pris som bedste nye stykke, og "The Effect", som p.t. kan opleves i Krudttønden, indbragte hende The Critics’ Circle Award 2012.

THE EFFECT, der spilles på engelsk, stiller skarpt på medicinalindustriens eksperimenter. Vi følger Connie og Tristian, to unge frivillige, der for penge lader sig indlægge på en klinik, hvor man vil følge effekterne (og evt. bieffekter) af en bestemt for medicin. Sideløbende får et portræt af to ældre læger og ex-kærester, Lorna og Toby.

Kristen Flanagan udviser både intelligens og god replikfornemmelse som Connie, mens Constantin Gindele primært har en vis kejtet charme og en muntert kropssprog. Kathryn Dorgan gør størst indtryk af alle som den depressive læge og Luis Montero viser mod slutningen, at den mandlige læge trods alt rummer flere kvaliteter, end vi først får indtryk af.

Carol Hayes’ stilsikre iscenesættelse får især kvinderne til at stå stærkt, men måske er det også dem, der interesserer Lucy Prebble mest? I al fald er det stort set altid dem, der har ret.

Det forhindrer dog ikke THE EFFECT i at være begavet teater, der dog med fordel kunne være strammet op en halv times tid – især i første akt. I det hele taget bør CTC nok overveje at vælge kortere stykker, da et stykke som THE EFFECT er i fare for at blive for stor en mundfuld for nogle af de relativt uskolede skuespillere.

Alligevel bør vi være både Copenhagen Theatre Circle og deres samarbejdspartner Assemble Theatre Collective taknemmelige for, at vi også herhjemme får mulighed for at stifte bekendtskab med Lucy Prebbles kloge ord.

(Michael Søby)