DAVID ATTENBOROUGH: A LIFE ON OUR PLANET

★★★★★★

David Attenborough er en gudsbenået formidler, der i over et halvt århundrede har iagttaget klodens biologiske mirakler og gjort dem tilgængelige for en hel verden.

I en alder af 93 år synes han skarpere end nogensinde, og dokumentarfilmen DAVID ATTENBOROUGH: A LIFE ON OUR PLANET har nærmest karakter af et filmisk testamente.

Her får vi lov at svælge i en række fuldstændig overdådige optagelser af jordens dyr og planter, men filmen bliver heldigvis aldrig en samling tomt nostalgiske glansbilleder.

Tværtimod er det et engageret og uafviseligt opråb op, at vi snart har ødelagt denne magiske jord og at forandringer lige nu er bydende nødvendige.

Biodiversitet er nøgleordet, og David Attenborough gennemgår med en kirugs præcision, hvad vi har gjort og gør forkert, og hvad vi skal gøre for at rette op på de ubodelige skader, vi har forvoldt.

Ingen har som han været øjenvidne til de forandringer, der er sket igennem et halvt århundrede. Derfor bliver David Attenborough budskab aldrig blot løftede pegefingre, men et uafviseligt argument for det globale ansvar vi alle bør være en del af. Formuleret i det smukkeste tænkelige og alligevel krystalklare sprog, så ingen kan være i tvivl om hverken hans meninger eller hans hensigter.

DAVID ATTENBOROUGH: A LIFE ON OUR PLANET er muligvis et farvel til en gigant, men det er først og fremmest et vitalt, velargumenteret og dybt relevant krav om respekt og omsorg for en døende verden. Og dermed en af årets allervigtigste film.