SYSTEMBRYDER

★★★★★☆

Ordet "chokerende" er efterhånden blevet en kliche, men det er lige præcis, hvad den tyske film SYSTEMBRYDER er. Ikke mindst fordi den lille Helena Zengel er så knusende god som den lille sindslidende pige Benni. Hun har været udsat for svigt og vanrøgt i sit barndomshjem og har udviklet en voldsom aggressivitet, der gør at hun ikke længere kan bo sammen med sine to søskende og moderen.

Nora Fingscheidts film synes i starten rigelig skinger i tonen, men gradvist finder hun roen og sandheden i denne frygtelige men nødvendige historie. Man håber inderligt, at den lille Helena Zengel ikke får psykiske følger på den lange bane af at spille en rolle som denne, der ikke skåner nogen – heller ikke sit publilkum. Man bør derfor virkelig overveje, om man kan klare at se et forpint barn terroriserer den verden, som hun ikke uden grund føler terroriserer hende.

Den nye stjerne i tysk film, Albrecht Schuch, gør stilfærdigt indtryk som en af de voksne, der rent faktisk forsøger at hjælpe pigen ved at tage hende med på hyttetur. Schuch præsterede både at finde den tyske filmpris Lola for sin store rolle i "Systembryder" og for en mindre rolle i en ny udgave af "Berlin Alexanderplatz", der får premiere i de danske biografer i December.

Men også Gabriela Maria Schmeide som den engagerede fru Bafané og Lisa Hagmeister som den velmenende men utilregnelige mor leverer fine præstationer, der bidrager til at gøre SYSTEMBRYDER til årets hidtil stærkeste tyske filmudspil. Filmen bør dog være strengt forbudt for børn, og selv hærdede voksne vil blive rystet.