SAGEN COLLINI

★★★★☆☆

I Tyskland synes der stadig at være grunde til selvransagelse i forbindelse med de horrible følger af 2. verdenskrig. SAGEN COLLINI ("Der Fall Collini") sætter fokus på en lovændring i slutningen af 60erne, der gjorde det muligt for krigsforbrydere at slippe for tiltale.

Instruktøren Marco Kreuzpaintner præsenterer os for et retssagsdrama, hvor en gammel mand ved navn Fabrizio Collini står anklaget for mordet på den succesfulde forretningsmand Meyer.

Forsvarsadvokaten Caspar Leinen kommer på en svær opgave, eftersom Collini nægter at udtale sig og samtidig er hans kæreste i familie med Meyer, der tilmed hjalp advokaten, da denne var en ung mand. Men også anklageren viser sig at have en personlig tilknytning til den opsigtsvækkende sag.

Elyas M’Barek er i sit hjemland mest kendt for sin medvirken i drengerøvskomedier i "Fack ju Göhte"-serien, men herhjemme har vi senest set ham i den skamløst sentimentale "Mit ustyrlige hjerte". Det klæder Elyas M’Barek at figurere i en mere seriøs sammenhæng denne gang, og han falder ikke igennem i rollen som den hårdt pressede forsvarsadvokat. Men Richard Mattinger er bestemt ikke mindre god i rollen som slibrig anklager.

Filmens store præstation tegner veteranen Franco Nero sig for. Engang blev han regnet blandt verdens smukkeste skuespillere, og spillede bl.a. Vanessa Redgraves elsker i musicalen "Camelot", inden hans karriere dykkede. Med få ord giver han en monumental præstation som den overvejende tavse Collini.

Alexandra Maria Lara skuffer derimod en smule i rollen som hans udkårne, og Jannis Niewöhner, det nye stjernefrø i tysk film, har ikke meget at rive i som den unge udgave af den myrdede Meyer.

SAGEN COLLINI får os til at diskutere krigsforbrydelser og deres følger, hvilket gør den velegnet til undervisningsbrug i gymnasiet. Men også andre vil kunne få udbytte af denne sobre og relativt spændende tyske krimi, der i al fald synes inspireret af virkelige hændelser.