JAGTEN PÅ DET GODE MENNESKE

★★★★☆☆

Ambitionsniveauet fejler ikke noget på BaggårdTeatret, der gæstespiller på Aveny-T med deres seneste satsning JAGTEN PÅ DET GODE MENNESKE. I centrum for forestillingen står forfattererinden Karin Michaëlis, der har boet i Svendborg, BaggårdTeatrets hjemby, og som også indgår i BaggaardTeatrets betagende vandreforestilling "Sundets Stilhed".

Ved stykkets begyndelse lader den Reumert-belønnede dramatiker Julie Maj Jakobsen ("Forsamlingshuset" og "Aftenlandet") Karin Michaëlis møde den fiktive karakter Shen Te. Det viser sig at give god mening, for Shen Te er titelkarakteren i "Det gode menneske fra Sezuan" af Bertolt Brecht, der under sit ophold i Svendborg fandt inspiration i hendes generøsitet til karakteren Shen Te.

Selv kæmpede Karin Michaëlis tilsyneladende med sit temperament, og ikke mindst hendes vrede kom til udtryk overfor de ægtemænd, der skuffede og svigtede hende undervejs.

De største kvaliteter i Meike Bahnsens portræt af Karin Michaëlis ligger i, at vi forstår denne vrede såvel som kælenavnet "trold".

Anders Budde Christensen, der det seneste år har imponeret i et væld af småroller på Repubique, viser atter sin store spændevide og er både overbevisende som infam gadedreng, diverse ægtemænd, en ung Adolf Hitler samt Bertolt Brecht. Sjovest bliver dog portrættet af en steppende østeuropæisk elsker. Som forestillingens iscenesætter viser Anders Budde Christensen især sans for personinstruktion.

Josephine Nørring havde således rigeligt at gabe over i soloforestillingen "Dannebro", men her kommer hun til sin ret som karakterskuespiller bl.a. som Betty Nansen og som den gamle mor, der efter Karins søsters selvmord slet ikke kan interessere sig for Karins verdensberømmelse.

Sangerinden Katinka (Bjerregaard) nøjes ikke med at agere Shen Te, men har også skrevet en række stemningsmættede sange, som hun fortolker med en stemningsmættet ro som en slags personificering af et græsk kor. Et bevægeligt univers af indespærrede vilde planter bidrager også til forståelsen af Karin Michaëlis væsen.

For Karin Michaëlis varede JAGTEN PÅ DET GODE MENNESKE hele livet.

(Michael Søby)