A RAINY DAY IN NEW YORK

★★★★★☆

Hvis A RAINY DAY IN NEW YORK virkelig skulle blive Woody Allens sidste film, kunne han næppe have ønsket sig en smukkere exit. Filmen rummer alt det, vi kender og elsker fra mesterværker som f.eks. "Manhattan": Kærligheden til New York – selv eller måske netop især på en regnfuld dag.

Vi træffer en smuk udgave af hans alter ego i skikkelse af den uimodståelige Timothée Chalamet. Han har efter en heldig pokeraften lejet sig ind på et fint hotel for at tilbringe weekenden med sin blonde veninde, men weekenden udvikler sig i en helt anden retning end forventet. Hun skal nemlig interviewe en instruktør (vittigt fremstillet af Liev Schreiber) og bliver hurtigt hypnotiseret af filmbranchens magi.

Elle Fanning har aldrig været bedre end som denne ikke alt for opvakte pige fra landet, der dog er velsignet med et udseende, der gør hende til genstand for mange mænds opmærksomhed.

Selena Gomez viser sig også at være en kyndig skuespillerinde, når hun bare har nogle ordentlige replikker at arbejde med – og det har hun her. En næsten ukendelig Jude Law nyder tilsyneladende at spille en uglamourøs rolle og Diego Luna ("…Og din mor!") spiller en lumsk latin lover med glimt i blikket.

Broadway-veteranen Cherry Jones, som vi nyligt har frydet os over i "Motherless Brooklyn", har en skøn scene med Timothée Chalamet, der spiller hendes søn og som også viser sig være en sublim fortolker af Frank Sinatra-klassikeren "Everything Happens To Me".

Trods den Allensk vemod og misantropi er A RAINY DAY IN NEW YORK nærmest skamløs romantisk i Vittoria Storaros stemningsmættede billeder, og det er ikke kun vor unge hovedperson, der bliver klogere på livet, mens kærligheden blomstrer.

Skamløst at Woody Allens perlende åndfulde manuskipt ikke blev Oscar-nomineret, og at denne filmjuvel endnu ikke har fået officiel dansk premiere. Men lykkeligt at der i det mindste blev een enkelt biograf-visning af denne melankolske og meget charmante komedie i Danmark. Må det ikke blive den sidste.