GENERALEN

★★★★★★

Buster Keaton var en af stumfilmens allerstørste komikere, kun overgået af Charlie Chaplins alsidige genialitet. Buster Keaton kendte også selv sin plads i Hollywoods hierarki og påtog sig gerne en birolle i Chaplins "Rampelys" ("Limelight"), der godt 20 år efter sin tilblivelse blev belønnet med en Oscar for Chaplin udødelige musik.

Keatons sørgmodige øjne og livstrætte ansigt stod altid i skærende kontrast til hans ofte forbløffende adrætte krop, og blandt karrierens højdepunkter bør "Sherlock Holmes, junior" og "Kanonfotografen" fremhæves for deres sofistikerede brug af Keatons naturlige elegance. Hovedværket er og bliver dog "The General" og Miracle Film fortjener ros for, at de igen gør det muligt at se filmen i biografen.

Titlen "The General" henviser ikke til Keatons rang ved filmens begyndelse, men er derimod navnet på hans elskede damplokomotiv. Hans kæreste så dog helst, at han skiftede jobbet som togfører ud med en soldats uniform, og Keaton står derfor først i køen af frivillige, men bliver vraget, da man mener, at han vil være mere brugbar som togfører. Det kommer til et brud med kæresten, som et år senere selv må bestige toget for at nå frem til sin far, der er blevet såret under krigen. Men toget bliver kapret af nogle grov karl – fra nordstaterne selvfølgelig, og så går den vilde jagt.

Buster Keaton har også iscenesat filmen – samme med Clyde Bruckman – og spiller en af de mest heltmodige antihelte, man mindes at have set. Humoren er underfundig og tempoet højt, så man keder sig ikke et øjeblik, selvom filmen næsten er 100 år gammel. GENERALEN byder tilmed på to af filmhistoriens bedste forfølgelsesscener og et utvetydigt højdepunkt i stumfilmens historie.

Buster Keaton var langt fra den eneste, der fik problemer med karrieren efter tonefilmens gennembrud. Men i 50erne fik han sin egen tv-serier og medvirkede i småroller i filmklassikere som "Sunset Boulevard" og "Jorden rundt i 80 dage".
Buster Keaton modtog i 1960 en yderst velfortjent æres-Oscar. Han rundede sin stadig mere fragmentariske karriere af på værdig vis i 1966 med Richard Lesters Oscar-belønnede filmatisering af Stephen Sondheim-musicalen "Der skete noget skægt på vejen til Forum". Samme år døde Buster Keaton – kun 70 år gammel.