STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER

★★★☆☆☆

42 år efter at den første Star Wars-film “Stjernekrigen” havde premiere, kan man nu afslutte George Lucas’ vilde og vanvittige projekt om en gigantisk rumsaga på 9 film. I Danmark identificeres vi med Olsenbanden og britterne har James Bond, men Star Wars står som indbegrebet af Hollywood med sit bombastiske eventyr-univers.

J.J. Abrams formår at runde historien af på nogenlunde værdig vis, og fortidens spøgelser tilsat lidt computeranimation sørger naturligvis for, at nostalgifaktoren heller ikke denne gang fornægter sig.

Mod slutningen skrues der op for effekterne, så man også på den front kan slutte med stil. Det virker dog rigtigt at afrunde sagaen nu, eftersom alt for mange scener ligner noget vi allerede har set, og man bør desuden ikke malke mere sentimentalitet ud af denne – samlet set – imponerende bedrift. Man drager faktisk et lettelsens suk, da under de legendarisk lange rulletekster, fordi projektet – og vi – klarede os igennem nogenlunde helskindet.

Tilbage er der kun at sige tak til George Lucas, Mark Hamill, Carrie Fisher og Harrison Ford samt alle der fulgte efter for et i bedste fald underholdende filmepos. Den sidste del vil sikkert også udløse Oscar-nomineringer i de tekniske kategorier samt den åbenbart obligatoriske nominering til John Williams i kategorien for bedste underlægningsmusik.

Ingen tvivl om, at Thomas Newman efter 14 forgæves nomineringer fortjener at vinde for sin storartede musik til krigsfilmen 1917, men man skal ikke udelukke, at Det Amerikanske Film Akademi endnu en gang peger på deres darling John Williams for at have været med hele vejen siden 1977.