FORTÆLLINGEN OM ET GÆSTEBUD

★★★★☆☆

BaggaardTeatret i Svendborg danner en hyggelig ramme om denne særlige teateraften, hvor publikum omkranser et bord med lokale gæster samt aftenens konferencier, skuespilleren Henrik Birch. Han guider os igennem aftenen og kæder gæsternes indslag sammen med fortællingen i Blixens gæstebud.

De 12 gæster ved det centrale bord har på deres bordkort fået påført navnet på en karakter, med relation til Karen Blixens "Babettes Gæstebud". De fremfører alle brudstykker fra den verdensberømte novelle og fortæller om deres personlige erfaringer med de tematikker, der berøres i bogen. Indlægene suppleres med bemærkninger fra konferencieren, de øvrige gæster og publikum.

Vi oplever mennesker med rod i det sted, de bor. Mennesker, der har haft livstruende problemer og mennesker, som har truffet nogle drastiske livsvalg. På ganske enestående vis formår iscenesætteren at knytte disse menneskers skæbne til fortællingen. Og på forunderlig vis føler vi os som del af een stor fælles teatersamtale, hvor vi alle går berigede hjem – hvis det ikke lige var for maden.

Enhver, der har læst novellen eller set Gabriel Axels Oscar-belønnede film af samme navn, ved, at historien om "Babettes gæstebud" er uløseligt knyttet til mad. Selvfølgelig forstår man godt, at man ikke kan forvente helt samme kulinariske ødselhed, som historien lægger op til. Men når man vælger at spise publikum af med "take away"-mad fra den lokale Thai Restaurant, så forstår man godt, hvis publikum føler sig skuffet. Timingen med hensyn til serveringen var heller ikke optimal denne aften, så da tilbehøret endelig kom, var hovedretten kold.

Ligesom søstrene i "Babettes gæstebud" følte man sig kaldet til at ignorere maden, hvilket også mislykkedes for dem. Det skal retfærdigvis siges, at da forestillingen spillede i Hanstholm, havde menuen været på et betydeligt højere niveau, som var historien værdig.

Et par fællessange bidrog dog til en god stemning, der forplantede sig fra gæsterne omkring bordet og til publikum. Vi indså også, at "Babettes gæstebud" med sit hjerteflænsende flygtningeportræt er mere aktuel end nogensinde og at det kristne livssyn, som hele vores kultur bygger på, kræver en imødekommenhed, som ikke blot vores politikere synes at have glemt.

FORTÆLLINGEN OM ET GÆSTEBUD er produceret af OPE-N Expanding Performance Art, der har Louise Beck som visionær leder.

(Michael Søby)