RASMUS LYBERTH:

Koncert i Christianskirken & Årets CD:

“Inuunerup oqarfigaanga” /

“Livet skal leves på ny”

★★★★★★

Køen foran til Christianskirken strækker sig denne eftermiddag næsten helt ned til Torvegade. For nu er det atter tid til Rasmus Lyberths årlige julekoncert. I en omskiftelig tid har Rasmus Lyberth skabt en af de mest skattede juletraditioner i København og der er efterhånden 22. gang, at Rasmus Lyberth og hans formidable hold af musikere og sangere holder julefest i dette magiske rum.

Vi får naturligvis flere sange fra den nye CD “Inuunerup oqarfigaanga” /”Livet skal leves på ny”, der med rette har modtaget topkarakterer hos anmeldere både i og udenfor Grønland, og som bør udløse nogle af de hædersbevisninger, der endnu ikke er blevet ham forundt.

“Inuunerup oqarfigaanga” /”Livet skal leves på ny” er en meget personlig CD, der samtidig rummer elementer af alt hvad Rasmus Lyberth kunne og kan efter næsten et halvt århundrede med guitaren i hænderen. Titelnummeret rummer al den livskundskab og smerte, som man kun kan opnå gennem et langt liv, og i Christianskirken så man flere synligt berørte publikummer.

Der er næppe nogen tvivl om, at Rasmus Lyberth er på sin kunsts højde som sanger. Det er som om, at de indre kræfter – englene såvel som dæmonerne – har fundet en direkte vej til hans røst, og selvom man ikke forstår et ord grønlandsk, så når også disse sange helt ind i sjælen på os, så vi både rystet og bevæges. Hans fansskare synes også stadig voksende, og med sin nye klimasang viser han også, at han er eet med sin samtid uden at glemme sin fortid.

Da han til slut synger sin uforlignelige Acapella-version af julesalmen “Guutinga illimmi” (“Nærmere Gud til dig”) får ordene næsten konkret betydning, og man forstår, hvor Rasmus Lyberth anses for at være århundredets største grønlandske kunstner. Han er forblevet sig selv og har til stadighed Grønlands smukkeste og klogeste stemme.

(Michael Søby)